Archeologen leggen 4.300 jaar oud graf bloot in Egypte

De pas ontdekte graftombe van de vroegere Egyptische edelman Khuwy.
AFP De pas ontdekte graftombe van de vroegere Egyptische edelman Khuwy.
Archeologen hebben bij opgravingen in de regio Saqqara ten zuiden van Caïro het graf blootgelegd van een ambtenaar uit de vijfde dynastie, die ongeveer 4.300 jaar geleden over Egypte regeerde. De tombe is versierd met kleurrijke reliëfs en goed bewaard gebleven inscripties.

Het graf is van een hoge functionaris genaamd Khuwy, van wie wordt aangenomen dat hij een edelman was tijdens de vijfde dynastie. “Het L-vormige graf begint met een kleine gang die naar beneden leidt naar een kamer en van daaruit naar een grotere kamer met geschilderde reliëfs die de grafeigenaar voorstellen”, zegt Mohamed Megahed, hoofd van het opgravingsteam.

Het team archeologen heeft in de omgeving van Saqqara verschillende graven opgegraven die gerelateerd zijn aan de vijfde dynastie. Eind vorig jaar werd nog een graf ontdekt van een koninklijke priester, die diende onder farao Neferirkare.

Journalisten filmen de pas ontdekte graftombe van de vroegere Egyptische edelman Khuwy.
AFP Journalisten filmen de pas ontdekte graftombe van de vroegere Egyptische edelman Khuwy.
Een detail.
AFP Een detail.
Een detail.
AFP Een detail.
De muurschilderingen in het graf van Kuwhy in Saqqara leggen mogelijk geheimen bloot over de status van klasse van de edelmannen waartoe Kuwhy behoorde.
EPA De muurschilderingen in het graf van Kuwhy in Saqqara leggen mogelijk geheimen bloot over de status van klasse van de edelmannen waartoe Kuwhy behoorde.21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  fascinerend dat moet prachtig zijn als je al die wonderen met je eigen ogen kunt bekijken.

 • Jozef Mortier

  Prachtige muurschilderingen. Nogal wat anders dan wat onze kunstenaars tegenwoordig produceren.

 • Nicolas Van Hoecke

  Mooi, moet echt wel leuke job zijn. Zeker als je resultaten boekt. En er is nog veel te vinden over de oudheid. Ik zie dit niet als grafschennis, er wordt niks gestolen of vernietigd. Dit is onze geschiedenis...beter dat het ontdekt dan vergeten wordt.

 • Jean-Pierre Vercruysse

  Heel mooi!!! Heb er destijds ook andere gezien in Egypte. Uitstekend dat de archeologen dit gevonden hebben. Het is tenslotte ook een deel van onze geschiedenis! Dit is een historische waarde en geen grafschennis!

 • Theo Striem

  Mooi hoe de grote der aarde begraven werden door het werk van slavernij gemaakt graf