Arabische partijen komen opnieuw samen op bij Israëlische verkiezingen

Lijsttrekker Ayman Odeh.
REUTERS Lijsttrekker Ayman Odeh.
De vier Arabische partijen in Israël vormen voor de parlementsverkiezingen in september een gezamenlijke lijst. Dat meldt de partij Balad, die zich als laatste bij de groep heeft aangesloten. Bij een eerdere verkiezingen in 2015 kwamen de vier partijen ook al eens samen op en werden ze de op twee na grootste partij in het parlement. Ook drie rechtse partijen dienen een gezamenlijke lijst in.

De gezamenlijke lijst van de Arabische partijen bestaat uit Chadash, Ta'al, de Verenigde Arabische Lijst en Balad. Lijsttrekker wordt Ayman Odeh van de groep Chadash-Ta'al.

Noodzakelijk

Een gemeenschappelijk lijst is noodzakelijk vanwege "de racistische politiek van de Israëlische regering" en "de pogingen om het Arabische volk en zijn vertegenwoordigers te delegitimeren", aldus de partij in een mededeling. Ook benadrukt ze het door de Amerikaanse president Donald Trump aangekondigde vredesplan tussen Israël en de Palestijnen te verwerpen. 


In Israël vinden op 17 september vervroegde parlementsverkiezingen plaats, nadat premier Benjamin Netanyahu er na de verkiezingen in april er niet in slaagde om een regering te vormen. 

Bij die verkiezingen waren de Arabische partijen als twee verschillende lijsten opgekomen en hadden ze stemmen verloren. In 2015, toen de partijen wel met vier opkwamen, haalden ze 13 van de 120 zitjes in de Knesset. In april 2019 haalde de lijst van Chadash en Ta'al 4 zetels, die van de Verenigde Arabische Lijst en Balad 6. De Arabische Israëli's maken ongeveer 20 procent van de totale bevolking uit.

De programma's van de vier partijen verschillen op bepaalde punten, maar alle vier verwerpen ze wel de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. 

Rechtse partijen

Ook drie rechtse partijen gaan een gezamenlijke lijst indienen voor de parlementsverkiezingen van september. Dat hebben ze maandag bekendgemaakt. De alliantie bestaat uit de partij Nieuw Rechts en de Unie van Rechtse Partijen, dat zelf al een samenwerkingsverband is van de partijen Het Joodse Huis en Otzma Yehudit. Gewezen minister van Justitie Ayelet Shaked (Nieuwe Rechts) is aangeduid als leider van de gezamenlijke rechtse lijst.

De drie partijen eisen een versterking van het joodse karakter van de staat Israël. Ze verwerpen ook het bestaan van een Palestijnse staat naast Israël.

Ayelet Shaked.
REUTERS Ayelet Shaked.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gilbert Haelewyn

    De integratie werkt dus daar ook niet.