Arabieren dreigen impliciet met terugtrekken van hun vredesplan

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga hebben op een bijeenkomst in Kairo impliciet gedreigd met het opdoeken van het (Saoedi-)Arabische vredesinitiatief voor het Midden-Oosten. Een positief antwoord van Israël blijft immers uit.

Gazastrook
De ministers veroordeelden tevens het Israëlische optreden in de Gazastrook -125 doden op enkele dagen tijd- als "misdaden tegen de menselijkheid".

"Het Arabische vredesinitiatief hoeft niet te blijven bestaan als Israël niet op een echt positieve manier antwoordt op zijn inhoud en toepassing", luidt het in een communiqué-ontwerp van de ministers.

Plan van 2002
Het vredesinitiatief is het werk van Saoedi-Arabië dat met het plan op de proppen kwam op de Arabische top in Beiroet van 2002. Het plan werd nieuw leven ingeblazen op de top in Riyad in maart 2007.


Erkenning Israël in ruil voor terugtrekking uit bezette gebieden
Centraal in het initiatief staat Arabische erkenning van de staat Israël in ruil voor, zoals in een resem VN-resoluties voorzien, Israëlische terugtrekking uit de sedert de Zesdaagse oorlog van 1967 door Israël veroverde en bezette gebieden, de oprichting van een (leefbare) Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad en een eerlijke oplossing voor de Palestijnse vluchtelingen.

Palestijnse vluchtelingen
Voor Israël, dat "positieve elementen" in het plan zegt te zien, is het in het initiatief voorziene recht op terugkeer van de miljoenen Palestijnse vluchtelingen een struikelblok.


"Barbaarse misdaden"
De ministers veroordeelden tevens in scherpe bewoordingen "de barbaarse misdaden" die de Israëlische bezettingstroepen in Gaza en de rest van de bezette gebieden hebben begaan.


De bijeenkomst in Kairo geldt als voorbereiding voor de Arabische top later deze maand in Syrië. Op het menu zullen dan de thema's Gaza en Libanon staan. (belga/lb)