Apple geeft regering VS geen toegang tot iPhones van mogelijk terroristische schutter

AFP
Apple heeft gisteren opnieuw geweigerd twee iPhones te ontgrendelen van de dader van een schietpartij in Florida. Ditmaal kwam het verzoek van de Amerikaanse minister van Justitie, William Barr.

Het gaat om de toestellen van een Saudische luchtmachtstudent die meeliep op de Amerikaanse marinebasis Pensacola. De 21-jarige man had mogelijk een terroristisch motief toen hij daar in december vorig jaar drie mensen doodschoot.

Mohammed Alshamrani (21) – lid van de Saudische luchtmacht - opende het vuur op de Amerikaanse marinebasis Pensacola in Florida.
Reuters, AFP Mohammed Alshamrani (21) – lid van de Saudische luchtmacht - opende het vuur op de Amerikaanse marinebasis Pensacola in Florida.

De twee smartphones van de schutter zouden waardevolle informatie bevatten voor het onderzoek, maar Apple benadrukt dat het nooit zijn eigen toestellen zal ontgrendelen. “Een achterdeur voor alleen goedwillenden bestaat niet”, vertelt Apple aan BuzzFeed. “Uiteindelijk zal dit tot problemen leiden die de nationale veiligheid en onze klanten in gevaar brengen.” Eerder weigerde de techreus al een verzoek van de FBI, die de toestellen ‘uit voorzorg’ wilde bekijken.

FBI

Achterdeuren in software zijn opzettelijk ingebouwde zwakheden. Experts met kennis van deze gevoelige plekken kunnen op deze manier bijvoorbeeld gebruikers spioneren. De veiligheid van zo‘n achterdeur is niet te garanderen, omdat hij ook door anderen ontdekt en misbruikt kan worden. Daarom wil Apple er niet aan.

De Amerikaanse minister van Justitie, William Barr.
AP De Amerikaanse minister van Justitie, William Barr.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wilfried Van den Bosch

  Laten we Trump zijn data op zijn gsm controleren, hij heeft toch ook een aanslag laten plegen in Iran.Wie is hier dan de slechterik.

 • Filip Vanlaeken

  Apple is doorslecht. Ze betalen nergens belastingen, stelen andermans ideeen en creëren een afgesloten wereldje niet compatibel nergens zodat ze overal fel kunnen doorrekenen, gebaseerd op kuddegeest van zij die zich laten vangen in een tech-snobisme. Tijd dat de consument hen de rug toekeert, of dat de EU ze eens eerlijk belast. Go Macron !

 • Ludovic De Beuckeleer

  en wat gaat Trump er tegen doen ?

 • Pierre Bonte

  De veiligheid,achterdeur is niet te garanderen,Waarom dan zoveel willen geven voor dat gedoe,naam.

 • jan wuyts

  de kans is reëel dat die achterpoortje zelfs niet bestaat.