Apple en Facebook verwijderen pagina's en podcasts van Alex Jones in strijd tegen vals nieuws

Jones zou zich schuldig hebben gemaakt aan het beledigen van transgenders, immigranten en moslims, het verheerlijken van geweld en het verspreiden van haat.
REUTERS Jones zou zich schuldig hebben gemaakt aan het beledigen van transgenders, immigranten en moslims, het verheerlijken van geweld en het verspreiden van haat.
In de strijd tegen verspreiding van vals nieuws hebben Apple en Facebook de podcasts en pagina's van Alex Jones verwijderd. Jones is de oprichter van Infowars, een beruchte maar ook populaire verspreider van samenzweringstheorieën, die ook de Amerikaanse president Donald Trump tot zijn fans mag rekenen.

Volgens Facebook, waarop Jones 2,4 miljoen volgers heeft, zijn vier pagina's van Jones en Infowars verwijderd. Deze zouden niet voldoen aan de gebruikersregels van het bedrijf. Zo zou Jones zich schuldig hebben gemaakt aan het beledigen van transgenders, immigranten en moslims, het verheerlijken van geweld en het verspreiden van haat. Apple heeft vijf van de zes podcasts van Jones offline gehaald. "Wij tolereren geen haatzaaiende taal," aldus een woordvoerster van het bedrijf.

Een medewerker van Infowars uit zware beschuldigingen tegen het besluit van beide bedrijven. "Dit is censuur. Dit is een cultuuroorlog. Wij hebben een belangrijke rol gespeeld in de verkiezing van Donald Trump. Dit is een gecoördineerde actie om de Democraten aan de macht te krijgen."

Infowars is verspreider van de complottheorie dat de regering van toenmalig president George Bush achter de aanslagen van 11 september 2001 zit. Ook beweerde Jones dat de schietpartij op de Sandy Hook school in 2012 door de overheid in scène is gezet. Volgens Jones is bij het bloedbad waarbij een man twintig scholieren en zes volwassenen doodschoot, niemand gedood of gewond geraakt. Twee nabestaanden hebben Jones voor de rechter gedaagd wegens deze beweringen en eisen van hem een miljoen dollar. Jones zou luisteraars van zijn programma hebben aangespoord om de twee lastig te vallen.

Streamingdienst Spotify haalde vorige week al een deel van de podcasts van Jones offline en verwijderde vandaag alle resterende content.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Piet Paaltjes

  Alex Jones. Toch een echte cult figuur. Ik zie hem nog als schreeuwerige figurant in "Waking Life". Ook al komt er veel nonsense uit, dit gebeurt evengoed in de mainstream media. Censuur is een brug te ver... En jullie noemen hem extreem rechts? Deze man heeft een diepgewortelde afkeer van alles gerelateerd aan macht en overheid. Anarchist (anarcho-kapitalist) of libertijn zou een betere omschrijving zijn.

 • Diane Bernaerts

  Het is in elk geval wél de waarheid dat er in het Sandy Hook-bloedbad 26 mensen vermoord zijn, en het is walgelijk dat Jones en zijn volgers dat ontkennen en de familie van de slachtoffers terroriseren! En dat is dan een "vriend" van Trump!

 • Anita Wellens

  Alles wat de regeringen verkondigen is dus altijd de waarheid ?

 • Jef Loot

  Mannen.ge hebt recht op vrije meningsuiting maar een prive bedrijf moet u geen platform aanbieden. Infowars kan nog.steeds zijn idiote supplementen verkopen via hunneigen platform fb, yt, spotify,... wensen geen.onderdeel te zijn van zijn propagandamachiene

 • DIRK VAN BRUSSEL

  De elite ontmaskeren ? Met leugens ? Eigenaardige theorie. Die man liegt en beledigd met de bedoeling de republikeinen hun gelijk te bewijzen. Die man zouden ze zeer streng moeten straffen.