Apen sterven door zonnesteek in heet India: meer dan 50 graden

Extreme temperaturen en aanhoudende droogte zetten dieren aan tot vreemd gedrag

Beeld ter illustratie.
REUTERS Beeld ter illustratie.
Apen die mekaar te lijf gaan en tijgers die plots midden in dorpen rondlopen... de droogte en extreme temperaturen in India veroorzaken bij sommige dieren heel ongewoon gedrag. Dat hebben lokale media gemeld. Een groep apen is bovendien vermoedelijk door een zonnesteek gestorven in de verzengende hitte die momenteel heerst in India. In de staat Rajasthan is het kwik zelfs gestegen tot 50,3 graden.

De apen stierven in een woud in de staat Madhya Pradesh, waar het met 46 graden ook bloedheet is. Waarschijnlijk is de troep in gevecht geraakt met een rivaliserende groep apen over de toegang tot een waterbron. "Dat is uitzonderlijk en vreemd, omdat planteneters niet in dergelijke conflicten komen", zei een wildbeheerder tegen de nieuwszender NDTV.

De helft van de troep van 30 tot 35 apen, die leeft in grotten, is gestorven.

Door de hitte zijn ook tijgers uit de reservaten de bewoonde wereld ingegaan, op zoek naar water. Dat zorgt voor heel wat paniek bij de bevolking. 

Ook mensen vechten om water. In de staat Jharkhand kwam een man om het leven door een steekpartij die volgde op een ruzie bij een openbaar waterpunt. Gisteren was een man van 33 jaar op een gelijkaardige manier na een gevecht om water omgekomen in de deelstaat Tamil Nadu. Ook de deelstaat Uttar Pradesh, in het noorden van het land, wordt geteisterd door hitte en noodweer. Rukwinden en zandstormen vernielden er woningen, bomen en masten. Daarbij vielen 24 doden. Ook de volgende twee dagen zal de extreme weersituatie aanhouden, melden weervoorspellers. Vorig jaar waren bij zandstormen in dezelfde deelstaat 150 mensen omgekomen.

De soelaas brengende moessonregens hebben dit jaar al een week vertraging. Mogelijk komen die er de volgende dagen aan.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • anne heimes

    En de banken die verkopen maar fondsen die in water handelen , dat zijn de nieuwe olie- en wapenfondsen .

  • Roger Vanopstal

    Vreselijke toestanden daar, voor mens en dier. Meer dan 1 miljard mensen. Dat is niet houdbaar.

  • danny janssens

    Waterschaarste zal op termijn ook bevolkingen onder druk zetten. Hoe dan ook , de echte reden m.b.t. milieuproblematiek , global warming zullen we niet meer voor ons uit kunnen schuiven. En de blijvend groeiende bevolking zal ooit eens in vraag dienen gesteld te worden. Vraag is , wie durft de knuppel in het hoenderhok smijten?