Aparte klassen voor jongens en meisjes: het lijkt ouderwets, maar dat is het niet

IJsland heeft gescheiden onderwijs en het slaat aan

Op het gescheiden schoolplein komen de jongens en de meisjes elkaar wel tegen. Ze spelen er met autobanden, stenen en houtblokken.
Irene Schoenmacker Op het gescheiden schoolplein komen de jongens en de meisjes elkaar wel tegen. Ze spelen er met autobanden, stenen en houtblokken.
IJsland heeft gescheiden onderwijs en het slaat aan. Meisjes leren er meer ruimte voor zichzelf op te eisen, jongens brengen ze discipline bij. Dat hippe genderneutrale opvoeden is dus zo gek nog niet?

Op het schoolplein van Laufasborg in Reykjavik is een opvallende scheiding: de jongens spelen rechts, de meisjes spelen links. Het speelterrein is groot, en overal liggen takken, autobanden, zand en er scharrelen kippen rond die door de kinderen achterna worden gezeten.

Het is een van de scholen die werken volgens het Hjalliprincipe: een systeem dat door de IJslandse lerares Margrét Pála Ólafsdóttir is opgezet om traditionele rolpatronen en stereotypen in de samenleving te doorbreken door kinderen al op heel jonge leeftijd dezelfde kwaliteiten aan te leren. Niet alleen de lessen zijn gelijk, ook het speelgoed en de kleding zijn voor iedereen hetzelfde.

Je hebt 12% van dit artikel gelezen
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jos beverke

  Andy De Schieter:En dat gebeurde enkel in het vrij onderwijs?Laat me lachen ik weet er van mee te spreken.Uit het verleden moet men leren door het minder goede te laten vallen en het goede te behouden.Een plotse verandering heeft er voor gezorgd dat we een beetje het kind met het badwater weggegooid hebben!

 • Manten Kalle

  Waarom jongens discipline leren ?

 • Andy De Schieter

  En ook terug die nonnen of leerkrachten die hun regels op onze knokkels kapot sloegen ? En ook terug met de blote knieën op een regel gaan zitten of met ezelsoren in de hoek gaan staan. Laat dat dan ook maar terug komen. We gaan weer terug 50 jaar achteruit.

 • Vergeynst Hilda

  Ik heb het nooit anders geweten als ik naar school ging, en wat was daar verkeerd aan? de speelkoer was in twee verdeeld, gescheiden door een streep aarde met boompjes. Ik zie er alleen maar voordelen in en van mij mogen ze het ook terug invoeren maar zal waarschijnlijk te duur uitvallen.

 • Andy Verachtert

  Een grote stap achteruit.