Antwerpse vrouw (27) vast in Turkije door oude Facebookpost

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
De Turkse Gulsum (27) uit Antwerpen zit sinds begin juli vast in Turkije. De vrouw postte vier jaar geleden enkele berichten op Facebook over de situatie van de Koerden. Die worden in Turkije vaak als terroristen beschouwd. Toen Gulsum het land binnen wilde, werd ze opgepakt. Intussen is ze vrij, maar mag ze het land niet uit.

De vrouw klaagde vier jaar geleden de repressie tegen de Koerden aan op Facebook, maar nu is haar profiel al maanden niet meer actief. “Er is geen enkel bericht waarin ze oproept tot geweld. Op geen enkele manier roept ze op tot actie. Het zijn gewoon berichten van menselijke aard: een aanklacht van het onrecht dat de Turken meemaken”, zegt haar oom Bülent Öztürk.

Koerden die kritisch zijn voor de Turkse overheid worden vaak als terroristen beschouwd. Met huiszoekingen en arrestaties tot gevolg. Maar ook Koerden hier worden dus duidelijk gevolgd. Zelfs jonge vrouwen als Gülsüm, die in België geboren zijn.

Öztürk houdt elke dag contact met zijn nicht. Gulsum zelf en haar ouders zijn nog te bang om met de media te praten. De vrouw zat veertig dagen in de cel en dat heeft volgens haar oom een zware indruk nagelaten. Cetinkaya is intussen vrij, maar mag het land niet uit in afwachting van haar proces. Samen met haar ouders verblijft ze in Halfeti, in het zuidoosten van Turkije.

Buitenlandse Zaken 

Gulsum zal zich binnenkort voor een Turkse rechtbank moeten verantwoorden voor haar kritiek op de Turkse overheid. Wanneer dat proces er komt, weet de familie niet. Buitenlandse Zaken volgt de zaak van Gulsum via het consulaat op. Woordvoerster Nadia Benini van Buitenlandse Zaken: “De dubbele nationaliteit is daarbij een hindernis. Wij waarschuwen Turken met twee nationaliteiten ervoor in ons reisadvies.  Zij worden door Turkije in de eerste plaats als Turk behandeld. Maar voor Buitenlandse Zaken is Gulsum een Belgische, dus wij doen wat we kunnen om haar te helpen.”

Gulsum Cetinkaya moet volgende week herexamens afleggen aan de Vrije Universiteit Brussel.
Facebook Gulsum Cetinkaya moet volgende week herexamens afleggen aan de Vrije Universiteit Brussel.14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Benny Van den broeck

  Ik blijf naar Turkije gaan als een Belg en niemand kan mij nog tegenhouden, wat er precies aan de hand is met die vrouw interesseert mij echt niet! Dat is haar eigen persoonlijkheid!

 • Taner Ikiz

  Het zal niet zomaar enkel voor kritiek zijn, de huidige regering krijgt 50% van de stemmen Dus dat betekent dat ze 50% van de stemmen niet krijgen en die zijn ook kritisch en als ze iedereen die kritiek uiten in de bak moeten zwieren dan moet helft van Turkije in de bak zitten en dat komt neer op 40 mln mensen.

 • Norbert Bauwens

  Dat wil dus zeggen dat de spionnen van Erdogan in alle lagen van de bevolking en op alle media zitten. Daarbij blijkt dat Turkije verbied om de Turkse Nationaliteit op te geven. Eenmaal Turk = Eeuwig Turk. Het enige middel. Turks paspoort verbranden en nooit ofte nooit nog naar Turkije gaan.

 • raymond van der craen

  Mij zien ze niet in zulke landen. Geef mij maar Rusland.

 • Calinda Struyf

  Een vrouw met een Turks paspoort in Turkije is geen Belgische, zelfs niet als ze ook een Belgisch paspoort heeft en in België geboren is. Het is perfect mogelijk om Uw Turks paspoort binnen te leveren en daardoor voor de gehele wereld inclusief Turkije Belgische te zijn maar als je kiest voor de voordelen ervan ben je op dat moment gewoon een Turkse.