Antwerpse Syriëstrijder Hicham Chaib dood gemeld

Hicham Chaib.
RV Hicham Chaib.
Hicham Chaib, één van de beruchtste Vlaamse Syriëstrijders, zou gestorven zijn. Volgens expert Pieter Van Ostaeyen hebben verwanten van hem dat op Facebook gemeld. Verdere details ontbreken echter nog. Het zou niet de eerste keer zijn dat Chaib onterecht dood wordt verklaard.

Het is niet de eerste keer dat de Antwerpse Syriëstrijder dood wordt verklaard. Op 13 februari 2017 werd bekend dat dertien IS-commandanten omgekomen zouden zijn tijdens enkele bombardementen van het Iraakse leger in de noordelijke stad Tal Afar. Op het internet circuleerde toen een document waarin gezegd werd dat Hicham Chaïb, voormalig kopstuk van Shariah4Belgium uit Borgerhout, ook het leven zou hebben gelaten. Dat werd toen echter ontkend door zijn familie.

Hicham Chaib trok in maart 2013 naar Syrië en zou daar hoog zijn opgeklommen binnen terreurgroep Islamitische Staat. Zo deden er lang geruchten de ronde dat hij aan het hoofd stond van de religieuze politie in het Syrische bolwerk Ar-Raqqah. Dat werd vorig jaar bevestigd door de gevangengenomen IS’er uit Antwerpen Bilal Al-Marchohi. Maar die verduidelijkte wel dat Chaib zijn hoge functie verloor omdat hij té extreem en te wreedaardig was - zelfs naar de normen van IS. Hij zag zichzelf gedegradeerd tot een logistieke job bij de aankoopdienst van de terreurgroep.

Chaib kwam voluit voor zijn bloeddorst uit, zo bleek enkele dagen na de Brusselse aanslagen van 22 maart 2016. De Antwerpenaar verscheen toen in een Nederlandstalige opeisingsvideo en op het einde van zijn betoog doodde hij een Koerdische gevangene met een schot in het hoofd. Chaib is ook één van de weinige Belgische Syriëstrijders van wie het opsporingsbericht het tot op de website van Interpol schopte — een teken dat hij wereldwijd als topterrorist wordt beschouwd.
111 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • godelieve rigo

  Allereerst dit is geen Belg volgend punt is het nu zeker? de media heeft dit eerder nog verkondigd en als het nu de waarheid is dan is dat goed nieuws.

 • Jeff Nys

  Belgische strijder! Een Marokkaanse lafbek ja! Jullie geven ze te veel eer! Het zijn echte losers!en hopelijk is hij echt dood!

 • Johan Vandevelde

  Dit uitschot krijgt veel te veel aandacht in de pers.

 • jos beverke

  Ja, Hicham Chaib "zijn naam" is dood maar misschien zit hij onder een andere naam en een vals paspoort ergens al in Europa.Het zou de eerste niet zijn!

 • Roy Cooks

  Hopelijk is dit goed nieuws ook waar.