Antwerpse pater Charles Deckers zalig verklaard in Algerije

De Antwerpse pater Charles Deckers stierf in 1994 in Algerije, waar hij vandaag werd zalig verklaard.
Kerknet De Antwerpse pater Charles Deckers stierf in 1994 in Algerije, waar hij vandaag werd zalig verklaard.
Tijdens een sobere maar indrukwekkende plechtigheid heeft kardinaal Giovanni Becciu, prefect van de congregatie voor de heiligverklaringen, deze namiddag de Antwerpse pater Charles Deckers en achttien andere martelaren zalig verklaard. De ceremonie vond plaats op de esplanade van het heiligdom van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Kruis in de stad Oran, in het noordwesten van Algerije. De negentien martelaars werden allen in de jaren 1990 omwille van hun katholieke geloof vermoord. 

Elk van de negentien martelaars was gefascineerd door de islam en de Arabische cultuur. Zij kozen ervoor in Algerije te blijven ook toen de terreur van de radicale islamitische groepering GIA aan 150.000 mensen het leven kostte, waaronder veel gewone burgers en moslims. Ze werden zelf met de dood bedreigd en werden uiteindelijk vermoord.

De zaligverklaring was de eerste plechtigheid van dergelijke omvang in het overwegend islamitische land. De plechtigheid werd onder meer bijgewoond door de Algerijnse minister van Religieuze Aangelegenheden en door een twintigtal imams. Ook ons land was op de plechtigheid aanwezig. Mgr. Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, en de Belgische ambassadeur in Algerije vertegenwoordigden België tijdens de ceremonie. Ook een delegatie van de familie Deckers werd gestuurd. 

De plechtigheid werd rechtstreeks uitgezonden door de Algerijnse televisie en door de Franse katholieke zender KTO. Tijdens de plechtigheid werd een minuut stilte gehouden voor alle slachtoffers van de islamitische terreur in Algerije.

De ceremonie vond plaats op de esplanade van het heiligdom van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Kruis in Oran.
AFP De ceremonie vond plaats op de esplanade van het heiligdom van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Kruis in Oran.
De ceremonie vond plaats op de esplanade van het heiligdom van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Kruis in Oran.
AP De ceremonie vond plaats op de esplanade van het heiligdom van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Kruis in Oran.
Gisteren werd er een plechtigheid gehouden ter voorbereiding van de heiligverklaring van 19 monniken en paters vandaag, waaronder Charles Deckers.
AFP Gisteren werd er een plechtigheid gehouden ter voorbereiding van de heiligverklaring van 19 monniken en paters vandaag, waaronder Charles Deckers.
Charles Deckers (uiterst links) met de jongens van zijn beroepsschool in Tizi-Ouzou, Algerije.
Familiearchief Charles Deckers Charles Deckers (uiterst links) met de jongens van zijn beroepsschool in Tizi-Ouzou, Algerije.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.