Antwerpse Nederlander wist al jaren van Hitler-paarden

AP
De Nederlandse kunsthandelaar die door justitie in Duitsland wordt verdacht in een groot onderzoek gestolen nazi-kunst, weet al jaren waar de grootste geroofde kunstschatten uit de Tweede Wereldoorlog verborgen lagen. Dat schrijft de krant De Telegraaf vandaag op basis van met een verborgen camera opgenomen beelden.

Daarop is te zien hoe de in Antwerpen woonachtige kunsthandelaar Steven M. toegeeft er al drie jaar van te weten. "Dit moet he-le-maal geheim blijven, anders komen de eigenaren in gigantische problemen."

Speurwerk
Er was al bekend dat er Nederlanders betrokken waren bij de vondst van de kunstschatten. De vondst was het gevolg van maandenlang speurwerk van historicus Arthur Brand uit Deventer en zijn collega's Alex Omhoff en David Kleefstra van Bureau Artiaz.

Brand werd in een mailtje "twee immense bronzen paarden van Hitlers favoriete beeldhouwer Josef Thorak voor acht miljoen euro te koop werden aangeboden." Dat werd het begin van een grote undercoveroperatie.

Rijkskanselarij Hitler
Vorige maand vond de Duitse politie de bronzen beelden en granieten reliëfs terug die ooit zijn gemaakt voor de rijkskanselarij van Hitler in Berlijn. De kunststukken waren na de oorlog ondergebracht in een militaire opslagplaats en daaruit gestolen.

De politie heeft toen op tien adressen in verschillende plaatsen in Duitsland huiszoekingen gedaan. Er zijn acht verdachten in de zaak, in de leeftijd tussen 64 en 79 jaar oud. Steven M. is daar één van.

Beeldhouwers Josef Thorak en Arno Breker maakten de kunstwerken speciaal voor de Rijkskanselarij die werd ontworpen door Albert Speer. De kanselarij raakte in 1945 zwaar beschadigd. Op bevel van de Russen werd het gebouw later gesloopt.

AP
AP