Ga naar de mobiele website
^ Top

Antwerpse leerlingen aangevallen door politie tijdens uitstap in Lissabon

Schepen van Onderwijs Claude Marinower.
Patrick Lefelon Schepen van Onderwijs Claude Marinower.
Leerlingen van het Stedelijke Lyceum Lakbors in Deurne zijn dinsdag tot tweemaal toe erg agressief behandeld door de Portugese politie tijdens een schooluitstap in Lissabon. Het gaat om jongeren tussen 16 en 18 jaar. Eén leerling raakte ernstig gewond.

De directeur van de school heeft zopas in het bijzijn van schepen van Onderwijs Claude Marinower uitleg gegeven op een persconferentie. De groep leerlingen en leerkrachten werden aangevallen door een groep agenten toen ze voor hun hotel stonden.

Toen de politie opdaagde, zou die de groep heel agressief hebben aangepakt. Er is sprake van slagen, kniestoten en ander geweld. Ook werden jongeren anderhalf uur tegen een muur gezet bij een controle op straat. Een deel van de groep zou verder in de stad opnieuw aangepakt zijn door dezelfde groep agenten. Volgens de leerkrachten was daartoe geen enkele aanleiding. Eén leerling van allochtone afkomst zou zijn arm gebroken hebben toen hij met een matrak geslagen werd.

Ambassade
Alle communicatie over het incident gebeurde in het Portugees. Toen de school klacht wilde indienen, werden ze van het kastje naar de muur gestuurd. De groep is vanmorgen uit Portugal teruggekeerd. Schepen Claude Marinower heeft de ambassade van Portugal gecontacteerd om zijn beklag te doen. Het Stedelijk Onderwijs onderzoekt welke stappen ze nu kan nemen.

Alle leerlingen worden indien nodig opgevangen en door het CLB begeleid, net als hun ouders en de betrokken leerkrachten.

Buitenlandse Zaken

Ook Buitenlandse Zaken is op de hoogte gebracht van het incident, maar laat de zaak voorlopig in handen van de Belgische ambassade in Lissabon.

"We hebben contact gehad met onze consulaire diensten en de ambassade in Lissabon heeft de school al bijgestaan de voorbije dagen en zal dat ook blijven doen", zegt Michael Mareel, adjunct-woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken, die verder geen commentaar kwijt wil over de zaak.

Meer over73 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jan De Man

  Hopelijk heeft dat krapuul het pak van hun leven gehad.

 • D. B.

  Wordt hier in de comentaren priecies nogal mee gelachen? Hoe moest ge u voelen als t u kind was? Of als het een groep gepensioneerden was hadden jullie ook allemaal je grote kwek gehouden.

 • Severine C

  Geloof er niets van rn ik zeg er ook niets over tot de twee kanten van het verhaal zijn gehoord.....

 • Lily Of Flanders

  Ze stonden daar gewoon......

 • Guido Goyvaerts

  Dit stinkt

Gesponsord

Meld een bug