Antonio (50) steekt als eerste Stille Oceaan over op paddle board: “Elke dag plastic zien drijven”

Antonio bij zijn aankomst op Hawaï
Facebook Antonio de la Rosa Antonio bij zijn aankomst op Hawaï
Een bijna drie maanden durende reis op een paddle board over de Stille Oceaan? Het lijkt een gek idee voor een normale sterveling, voor de 50-jarige Antonio de la Rosa was het gewoon een nieuwe uitdaging. De Spaanse duursporter voltooide een heroïsche reis van liefst 4.750 kilometer van San Francisco (Californië) naar Oahu (Hawaï).
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Ik voel me zo goed na 76 dagen op zee”, vertelde een vermoeide maar tevreden de la Rosa aan CNN na zijn aankomst. De Spanjaard vertrok op 9 juni in San Francisco en voltooide afgelopen zaterdag een reis van exact 76 dagen, 5 uur en 22 minuten. Hij hoopt dat hij met zijn trip de aandacht heeft kunnen vestigen op het probleem van plasticvervuiling in de oceanen. Aan Hawaii News zei de sportieveling dat hij elke dag plastic, netten en ander afval zag drijven.

De la Rosa had gedurende zijn epische reis geen ondersteuning van andere boten, dus nam hij alles mee wat hij nodig had - van voedsel voor 90 dagen tot een ontziltingssysteem voor drinkwater - op zijn paddle board van 7,3 meter. Daarnaast waren er zonnepanelen aan boord om zijn GPS, communicatie en andere apparatuur op te laden. Het volledig geladen paddle board woog ruim 680 kilo en had geen motoren. “Mijn armen en benen zijn mijn motor”, aldus de la Rosa. Op een goede dag kon hij 40 of 50 mijl peddelen, goed voor 8 tot 10 uur extreme sport.

De kleine boot had een slaapgedeelte, maar op veel rust moest de man niet rekenen omdat hij elk uur zijn GPS-coördinaten moest controleren zodat zijn vaartuig op koers bleef. De man werd zelfs eenmaal uit koers geslagen door tropische storm Flossie, die begin augustus over de Stille Oceaan richting Hawaï trok. Nieuwsgierigen konden afgelopen maanden Antonio’s avonturen volgen op zijn Facebookpagina.

Aan boord van de Ocean Defender
Facebook Antonio de la Rosa Aan boord van de Ocean Defender
Hij voltooide de volledige reis op eigen kracht.
Facebook Antonio de la Rosa Hij voltooide de volledige reis op eigen kracht.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jos Nijs

  Ja dat dacht ik ook Hawai California? Das niet de oceaan oversteken

 • Jos Plessers

  Respect,kerel.

 • Ronny Cuypers

  Een vakantie van 76 dagen. Dat kan ik mij helaas niet permiteren.

 • jozef van riel

  Steekt als 1ste de helft van de Stille Oceaan over. Niet eens zelfs!

 • Jeroen Baeken

  Dat is niet de oceaan oversteken, in Hawai zit je nog niet eens in de helft...