Antiwapenactiviste verdacht van spionage voor Amerikaanse wapenlobby

Een vrouw die meer dan tien jaar actie heeft gevoerd voor wapenbeperking en in het bestuur van twee actiegroepen tegen geweld heeft gezeten is door deze groepen ontmaskerd als een betaalde spion voor de National Rifle Association (NRA), het machtige orgaan van de Amerikaanse wapenlobby. De organisaties hebben haar de deur uit gezet en controleren hun kantoren op afluisterapparatuur.

Dubbelagent
De verdenking dat de vrouw, Mary Lou McFate, als dubbelagent heeft gefungeerd blijkt uit documenten die werden opgesteld naar aanleiding van een contractgeschil met een veiligheidsfirma. Het tijdschrift Mother Jones berichtte vorige week voor het eerst over de zaak. De NRA was niet bereid commentaar te leveren op het artikel.

Dierenrechten
De 62-jarige McFate blijkt al eerder in het informatiewezen werkzaam te zijn geweest. Aan het eind van de jaren tachtig infiltreerde zij in een dierenrechtengroep op verzoek van een geneesmiddelenbedrijf dat onder vuur lag wegens proeven met honden. Een activist waarmee zij daar aanpapte werd later veroordeeld voor een aanslag met een pijpbom.

Actiegroepen
Later dook zij op in Pennsylvania en vervulde zij jarenlang onbezoldigde functies in de besturen van de actiegroepen CeaseFirePA en States United to Prevent Gun Violence. Ze deed ook vergeefse pogingen in het bestuur te komen van de grootste organisatie voor wapenbeperking in de VS, de Brady Campaign to Prevent Gun Violence.

Verbijsterd
Voorzitter Paul Helmke sprak zijn verbijstering uit over de tactieken van de RNA en zei dat die nog meer spionnen bij de actiegroepen kan hebben. De Brady Campaign en andere groepen zeiden uit te zoeken of het mogelijk is McFate aan te klagen. Als de vergaderingen waar zij aan deelnam openbaar waren is daar volgens rechtsdeskundigen weinig kans op. (novum/ap/tdb)

Mary Lou McFate.
UNKNOWN Mary Lou McFate.