Antiterrorismeconferentie in Mekka wil modernisering van de islam

IS in Raqqa.
AP IS in Raqqa.
Verschillende belangrijke schriftgeleerden hebben de leiders van de moslimwereld opgeroepen een modernisering van de islam te steunen. In een gepubliceerde slotverklaring van een antiterrorismeconferentie in het Saoedische Mekka vorderen de geleerden een hervorming van het islamitisch recht. Slechts op die manier kan een scheuring binnen de moslimgemeenschap ("umma") voorkomen worden.

Op uitnodiging van Saoedi-Arabië kwamen vooraanstaande schriftgeleerden drie dagen in Mekka samen voor de conferentie "De islam en de strijd tegen het terrorisme". Onder hen bevonden zich ook de grootimam van de in moslimkringen gerespecteerde Azhar Universiteit van Caïro. De geleerden bevalen in de zogeheten "Verklaring van Mekka" een betere integrratie van de moslimlanden aan en een meer gematigd discours van de geleerden. Slechts op die manier kunnen de "bronnen van het terrorisme" uitgedroogd worden.

Jihadistische groepen zoals de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) of het terreurnetwerk al-Qaida hebben door eigen interpretaties van de Koran over de vermeende juiste levenswijze als moslims vele aanhangers gewonnen. De meeste slachtoffers van de islamistische terreur zijn de moslims zelf. De conferentie in Mekka waarschuwde daarom voor een bijkomende verdeeldheid binnen de religie door toedoen van de jihadisten.