Antibrexitcampagne in Dover brengt Britse politici in verlegenheid: “VK wordt geleid door ezels”

Een uitvergroot Twittercitaat van de eerste Britse brexit-onderhandelaar David Davis waarin hij stelt dat er "geen enkele negatieve kant zit aan de brexit, enkel positieve kanten" voor het Verenigd Koninkrijk.
Twitter: @ByDonkeys Een uitvergroot Twittercitaat van de eerste Britse brexit-onderhandelaar David Davis waarin hij stelt dat er "geen enkele negatieve kant zit aan de brexit, enkel positieve kanten" voor het Verenigd Koninkrijk.
Terwijl de brexit in een complete impasse zit, zijn actievoerders van het 'Remain'-kamp een postercampagne gestart in de Engelse havenstad Dover, die heel wat Britse politici in verlegenheid brengt. Op metershoge affiches zijn oude uitspraken van politici te lezen, maar die uitspraken zijn door de recente ontwikkelingen vaak erg pijnlijk. Dat stelt The Guardian vast.

Zo verklaarde Liam Fox, van de Conservatieve partij, in juli 2017 dat het vrijhandelsakkoord dat het UK met de Europese Unie moest onderhandelen "een van de makkelijkste in de geschiedenis zou zijn". Ook de zeer onjuist gebleken uitspraak van de latere brexitonderhandelaar David Davis, die in oktober 2016 nog verklaarde dat er geen ‘negatieve kanten aan een brexit zouden zitten, alleen maar positieve', wordt uitvergroot (zie kopfoto). 

Ook de vroegere premier David Cameron, die het referendum voor de brexit toestond voor eigen politiek gewin, wordt te kijk gezet. In mei 2016 stelde hij dat “Groot-Brittannië een stabiele en sterke regering met hem zou krijgen ofwel chaos met Labour-concurrent Ed Milibrand”:

Ook een oude tweet van Conservatief Jacob Rees-Mogg is pijnlijk. "We zouden twee referenda kunnen hebben. Als het zo ver is, is het zinvol om een tweede referendum te hebben nadat de onderhandelingen zijn afgerond."

Anonieme actiegroep ‘Led by Donkeys’

De posteractie gaat uit van de groep 'Led by Donkeys' (Geleid door Ezels) die ook op Twitter actief is. De actievoerders verkiezen anoniem te blijven, maar willen vooral de bevolking wakker schudden. "De nieuwscyclus gaat zo snel dat mensen vergeten wat onze leiders verklaren", zegt een woordvoerder aan The Guardian. De groep koos Dover uit als plaats voor de postercampagne, omdat die stad "in de frontlinie ligt van de brexit". 

Ook premier May verklaarde kort voor het referendum in 2016 nog "dat door in de Europese Unie te blijven, we beter beveiligd zijn tegen criminaliteit en terrorisme".
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerry Cle

  Prima initiatief. Wel droevig om vast te stellen dat de meeste top politici totaal geen benul hebben van de realiteit en hun eigen fantasie als waarheid verkopen. Nog droeviger is het om vast te stellen dat de meeste mensen kiezen voor degenen die zeggen wat ze willen horen en niet voor degenen met een realistische visie.

 • Cliff Verhaegen

  Zouden ze overal moeten doen politici terug te kijk zetten met hun absurde uitspraken!!

 • edwig smeets

  de politici doen alles enkel en alleen voor eigen gewin en nooit voor het volk en dit is een waarheid als een koe.

 • gustaaf guldentops

  dat is niet alleen in uk,dat is hier in belgie ook.de meute politici is veel te groot voor dit klein landje.

 • mertens jean

  Britse politici zijn juist hetzelfde als politici overal ter wereld. Vandaag zeggen ze ja en morgen zeggen ze neen voor hetzelfde punt. Ze zijn kort van geheugen en spreken enkel in de zin om hun PERSOONLIJKE belangen (lees: portefeuille) te spekken.