Anti-terreuroperatie in het noorden van Frankrijk: drie personen in hechtenis

AFP
Drie mensen zijn bij een anti-terreuroperatie in Noord-Frankrijk in voorlopige hechtenis geplaatst voor het bezit van illegale vuurwapens. Dat heeft AFP vernomen bij een bron dicht bij het dossier. Tijdens de operatie vonden huiszoekingen plaats in het hoofdkwartier van de vereniging "Centre Zahra France" en de woningen van verschillende leden.

Elf mensen zijn opgepakt en drie personen zijn in voorlopige hechtenis geplaatst in het kader van de operatie in Grande-Synthe. Tegelijkertijd zijn de fondsen van de vereniging voor zes maanden bevroren.

Een tweehonderdtal politieagenten waren betrokken bij de twaalf huiszoekingen. Zij namen wapens en ander materiaal in beslag, verklaart een van hen. "Een aantal van de mensen bij wie een huiszoeking plaatsvond, had op een legale manier wapens in huis", aldus de anonieme bron aan AFP.

Terroristische organisaties

De actie startte dinsdag om 6.00 uur en "vond plaats ter preventie van terrorisme", verklaart de prefectuur in een mededeling. De activiteiten van de vereniging worden "vooral gevolgd omdat de leiders verschillende terroristische organisaties en bewegingen steunen, die ideeën propageren die in strijd zijn met de waarden van de republiek", klinkt het nog. Het ging om administratieve huiszoekingen, die sinds het einde van de noodtoestand in de herfst van 2017 mogelijk zijn.

Centre Zahra France

"Centre Zahra France" is een van de belangrijkste sjiitische verenigingen in Europa, klinkt het nog bij de bron. Ze zou verschillende organisaties herbergen waaronder antizionistische en sjiitische groeperingen. De Franse autoriteiten verdenken de organisaties van het legitimeren van de jihad en van acties van terreurorganisatie Hamas en Hezbollah. 

Op haar website zegt de vereniging "Centre Zahra France" als doel te hebben "om de boodschap van de islam bekend te maken door de blik van de profeet en zijn familie, en om hun gedachten te vertalen en over hun werken te getuigen". Volgens haar Facebookpagina is de organisatie in november 2009 opgericht.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Samuel Smausentich

    Juist op het moment dat de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérard Collomb zijn schup aan het afkuisen is.

  • guy perain

    Niet te geloven dat zulke ''organisatie's'' nog de kans krijgen om opgericht te worden!!