Anti-nazifilm uit 1943 laat niemand onberoerd na rellen in Charlottesville

videostill
Een oud fragment uit een Amerikaanse anti-nazifilm heeft na de dodelijke rellen in Charlottesville een nieuw publiek gevonden. Een antropoloog tweette zaterdagavond de beelden en raakte bij vele mensen een gevoelige snaar. Ze zagen duidelijke parallellen met de gebeurtenissen van afgelopen weekend.

Dankzij de tweet van de Canadese wetenschapper Michael Oman-Reagan herontdekten honderdduizenden Amerikanen een fragment uit 'Don't Be a Sucker' (Wees geen idioot, nvdr.). De propagandavideo gemaakt door het Amerikaanse oorlogsdepartement in 1943 en uitgebracht in 1947, blijkt opvallend relevant in de hedendaagse context.

De kortfilm legt aan de hand van de gebeurtenissen in nazi-Duitsland uit hoe haatspuiers mensen proberen te beïnvloeden en wat fascisme met een bevolking doet.

Het bewuste fragment laat een man zien die met een pamflet zwaait en een publiek toespreekt. De problemen waarmee de Amerikaanse maatschappij geconfronteerd wordt, schrijft hij toe aan zwarten, katholieken en immigranten.

"Ik heb dit soort praatjes al eens eerder gehoord maar had nooit verwacht om ze in de Verenigde Staten te horen", zegt een omstander van Hongaarse afkomst tegen een jonge toeschouwer. "Ik ben geboren in Hongarije maar ben nu een Amerikaans staatsburger. Ik heb in Berlijn gezien wat deze praatjes kunnen aanrichten. Toen zei men daar net hetzelfde als vandaag. De nazi's zetten vooroordelen in als wapen om hun doel te bereiken."

Daar eindigt het virale fragment. De tweet van de antropoloog kreeg meer dan 226.000 likes en meer dan 160.000 retweets.

De volledige kortfilm kan je hieronder bekijken.

Bij een manifestatie van rechtse extremisten en neonazi's in de stad Charlottesville, in de Amerikaanse staat Virginia, is het zaterdag tot zware botsingen gekomen met tegenbetogers. Na uren van confrontaties reed een wagen met opzet in op een groep tegenbetogers. Daarbij viel één dode. Dertig andere mensen raakten gewond, vijf zijn nog kritiek.

Amerikaanse politici langs links en rechts reageerden verbolgen op de toespraak van Donald Trump na de onlusten. De president sprak in een eerste reactie over geweld "van vele kanten", zonder het extreemrechtse geweld expliciet te veroordelen of zelfs maar te benoemen.