Anonieme regeringsmedewerker in New York Times: "Actieve weerstand tegen Trump binnen regering"

Amerikaans president Donald Trump.
Photo News Amerikaans president Donald Trump.
Binnen de Amerikaanse regering bestaat er actieve weerstand tegen president Donald Trump. Dat meldt de New York Times, dat tegen haar gewoontes in een anonieme gastbijdrage van "een belangrijke regeringsmedewerker" publiceerde. "Vele mensen die door Trump zijn benoemd, hebben zich voorgenomen dat we doen wat we kunnen om onze democratische instellingen te beschermen, terwijl we de foute neigingen van de heer Trump in toom proberen te houden, tot hij niet meer in functie is", klinkt het in de anonieme bijdrage.

"Ik werk voor de president, maar ik heb samen met collega's die er hetzelfde over denken gezworen om delen van Trumps programma te dwarsbomen en zijn ergste neigingen in toom te houden", begint het stuk. Even later maakt de schrijver duidelijk dat zijn verzet niet hetzelfde is als het "populaire linkse verzet". "Wij willen dat deze regering slaagt en denken dat veel van het nieuwe beleid de VS al veiliger en welvarender hebben gemaakt", klinkt het.

Toch werken de schrijver en zijn medestanders binnen de regering de president actief tegen. "We geloven dat onze eerste plicht bij dit land ligt en de president blijft op een manier handelen die schadelijk is voor de gezondheid van onze republiek", schrijft de anonieme
senior official. "De kern van het probleem is de immoraliteit van de president", klinkt het scherp. "Iedereen die voor hem werkt weet dat hij geen leidende principes heeft die hem helpen beslissingen te nemen."

Op sociale media wordt gesuggereerd dat vicepresident Mike Pence achter de anonieme brief in de New York Times van een 'hoge regeringsmedewerker' zit.
Photo News Op sociale media wordt gesuggereerd dat vicepresident Mike Pence achter de anonieme brief in de New York Times van een 'hoge regeringsmedewerker' zit.

Wat volgt is een lijst met klachten over het leiderschap en publiek en privégedrag van Trump en zijn twijfelachtige status als Republikein. "Begrijp me niet verkeerd. Er zijn lichtpuntjes die in de bijna onophoudelijke negatieve berichtgeving over de regering niet aan bod komen: effectieve deregulering, historische belastinghervorming, een sterker leger en meer. Maar deze successen zijn gekomen ondanks - niet vanwege - de leiderschapsstijl van de president, die onstuimig, vijandig, kleinzielig en ineffectief is", klinkt het.

"Schrale troost: er zijn volwassenen"

De anonieme schrijver breekt ook een lans voor de naaste medewerkers van Trump, die in de media vaak negatief afgeschilderd worden. "Sommige van zijn medewerkers worden weggezet als schurken door de media. Maar privé gaan ze zeer ver om slechte beslissingen binnen de West Wing te houden, maar dat lukt hen duidelijk niet altijd."

"Het is misschien een schrale troost in deze chaotische tijden, maar Amerikanen moeten weten dat er volwassenen aanwezig zijn. We zijn ons uitermate bewust van wat er gebeurt en we proberen het juiste te doen, ook al doet Donald Trump dat niet."

Afsluitend roept de brievenschrijver Amerikanen op om de rangen te sluiten en elkaar over de politieke verschillen heen, de hand te reiken. "Er is een stil verzet binnen de regering van mensen die ervoor kiezen om het land te dienen. Maar het echte verschil zal worden gemaakt door burgers die boven de politiek uitstijgen, elkaar de hand reiken vanaf beide zijden van het pad en de verschillende labels van zich afschudden om zich te verenigen onder dat ene label: Amerikanen."

Trump: "Laf om anoniem te getuigen"

Trump reageerde dat het "laf" is om anoniem te getuigen en vraagt zich op Twitter af of de Times het hele verhaal niet gewoon uit haar duim gezogen heeft. Indien de "ruggegraatloze" bron werkelijk zou bestaan, moet de New York Times hem of haar volgens Trump "om redenen van nationale veiligheid uitleveren aan de regering."

Trumps woordvoerster Sarah Sanders noemde de bijdrage "afschuwelijk, onverantwoordelijk en egoïstisch". Ze eiste dat de New York Times zich zou verontschuldigen. De auteur ondergraaft volgens haar de verkozen president, in plaats van hem te ondersteunen, aldus Sanders. "Deze lafaard moet het juiste doen en aftreden."

De New York Times berichtte dat de naam van de auteur bekend is. Zijn anonimiteit werd op zijn vraag gegarandeerd, omdat zijn job in het gevaar is. "We geloven dat de anonieme publicatie van dit essay de enige mogelijkheid is om onze lezers een belangrijke visie over te brengen", schrijft de krant.

Zit vicepresident Pence achter de brief?

Op sociale media wordt intussen gesuggereerd dat de anonieme schrijver in werkelijkheid vicepresident Mike Pence of diens speechschrijver Stephen Ford is. Dat zou af te leiden zijn uit het gebruik van het in onbruik geraakte woord 'lodestar', (poolster, 'leidende ster') dat Mike Pence juist erg veel gebruikt in zijn speeches. Het eerste publieke gebruik van het woord door Pence werd herleid tot 2001. Ook vorig jaar en dit jaar dook het woord meermaals op in de toespraken van Pence.

In het anonieme opiniestuk wordt de onlangs overleden Republikeinse Senator John McCain, een zeer groot criticus van Donald Trump, als 'lodestar' aangeduid. "We hebben Senator John McCain niet langer onder ons, maar we zullen altijd nog zijn voorbeeld hebben, een leidende ster (lodestar) voor het herstellen van eergevoel in het openbare leven en in onze nationale dialoog."

Mensen die in de theorie geloven dat Pence en/of zijn speechschrijver achter het stuk zit, wijzen er bovendien op dat de Times in haar beschrijving van de anonieme auteur omslachtig formuleert dat diens "job in gevaar komt" wanneer diens naam wordt vrijgegeven. Pence is de enige persoon in het Witte Huis die niet kan worden ontslagen, zelfs als uitkomt dat hij dit stuk geschreven zou hebben, wel zou zijn invloed enorm beperkt worden.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • lars vandenberge

  Ik had gedacht dat de "powers that be" (diegenen die de wereldpolitiek sturen) meer grip zouden hebben op dolle Trump.

 • Peter Thys

  ook medewerkers, partijgenoten beseffen dat hij een gevaar is voor Amerika(nen) de wereld en ook voor zichzelf.Als je elk reageren voor de camera's ziet begrijp ik niet dat mensen (hier) die idioot nog durven te verdedigen of hebben ze net als Trump last van achtervolgingswaanzin, waanzin en gebrek aan intelligentie ?

 • André Gijbels

  Sombere tijden voor Trump , kan beter zijn koffers pakken nu

 • Steve Van der Vekens

  Hebben die afvallige losers niets beters te doen?

 • Peter Bonacasa

  Zelfs onze allesweters zijn onwetend over het feit dat de anonieme bron in het Watergate-schandaal pas na meerdere tientallen jaren bekend is geworden.