Annegret Kramp-Karrenbauer volgt Merkel op als partijleider CDU, bondskanselier krijgt minutenlang applaus na afscheidsspeech

 Annegret Kramp-Karrenbauer is de nieuwe partijleider van de CDU.
Christian Charisius/dpa Annegret Kramp-Karrenbauer is de nieuwe partijleider van de CDU.
Annegret Kramp-Karrenbauer wordt de nieuwe partijleider van de christendemocratische CDU in Duitsland. Vandaag nam Angela Merkel op het congres van haar partij in Hamburg na 18 jaar afscheid als partijleider. Na haar afscheidstoespraak kreeg een zichtbaar geëmotioneerde Merkel een tien minuten durende ovatie. 

Merkels vertrouwelinge Kramp-Karrenbauer (56) won de verkiezing met 517 van de 999 stemmen. Haar rivaal, Friedrich Merz, kon rekenen op 482 stemmen.

De 64-jarige Merkel blijft voorlopig wel aan als bondskanselier. Ze heeft laten weten dat ze haar volle ambtstermijn, die tot 2021 loopt, wil uitzitten. Annegret Kramp-Karrenbauer zal dan vrijwel zeker de lijsttrekker van de christendemocraten worden en daarmee mogelijk Merkel ook als bondskanselier opvolgen.

Electorale tegenslagen

Merkel stond meer dan achttien jaar aan de top van de christendemocraten. Ze besliste in oktober zich niet langer kandidaat te stellen voor het CDU-voorzitterschap. “Samen willen we dat onze CDU, als een sterke centrumpartij, haar mandaat naleeft, overtuigingskracht uitstraalt en het juiste aanbod doet voor de toekomst van ons land”, zei Merkel.

Merkel riep haar partijvrienden nog op tot eenheid. Ze zei dat de CDU goede resultaten kan bereiken, zelfs in tijden van polarisatie en AfD “als we eensgezind en vastberaden strijden. Waarheen we niet meer naartoe willen, is onophoudelijke ruzie, waarmee CDU en CSU de laatste jaren bittere ervaringen hebben opgedaan”. Ze herinnerde haar partij aan de verkiezingsoverwinningen van vorig jaar, maar zei niets over de electorale tegenslagen van de CDU in de deelstaatsverkiezingen eerder dit jaar. Veel kiezers zijn toen overgelopen naar de Groenen of naar de rechtse Alternative für Deutschland.

(Lees verder onder de foto)

Een geëmotioneerde Merkel na haar laatste toespraak voor de CDU.
AFP Een geëmotioneerde Merkel na haar laatste toespraak voor de CDU.

Lof voor George Bush

Ze prees in haar speech de vorige week overleden Amerikaanse president George Bush, wiens begrafenis ze woensdag nog bijwoonde, en de vorig jaar overleden voormalig bondskanselier Helmut Kohl voor het herenigen van Duitsland in 1990. “President Bush vertrouwde op een beslissend moment bondskanselier Kohl… hij begreep dat politiek iedereen moet dienen”, aldus Merkel nog.

Ze verdedigde  verder nog haar besluit om de grenzen open te zetten voor oorlogsvluchtelingen en keerde zich tegen het oprukkende nationalisme in de wereld. “Onze liberale waarden moeten verdedigd worden, zowel hier als als in het buitenland”, zei ze ook. In haar toespraak waarschuwde ze ook voor grote uitdagingen in de toekomst zoals de klimaatverandering, het behoud van de Europese eenheid en de afloop van de brexit.

Kramp Karrenbauer versus Merz

Op de partijenbijeenkomst in Hamburg haalde Kramp-Karrenbauer het in de tweede stemronde van de vroegere fractieleider Friedrich Merz. Ze kreeg 517 van de 999 uitgebrachte stemmen terwijl ze er 500 nodig had. In de eerste stemronde viel Gezondheidsminister Jens Spahn af met 157 stemmen, duidelijk minder dan Kramp-Karrenbauer (450) en Merz (392).

Kramp-Karrenbauer had in haar sollicitatiespeech verklaard dat de CDU een partij moet zijn die “moed heeft in plaats van angstig naar rechts en naar links te kijken”. De CDU moet zich moedig opstellen tegenover populisten, egoïsten en autocraten. “Geen van ons drie kandidaten zou de partij naar de ondergang leiden”. Merz riep op om van de partijdag een sterk signaal uit te sturen. “Zonder duidelijke posities zullen we geen betere verkiezingsresultaten krijgen. Spahn zei dat Duitsland wereldkampioen in de digitale sector moet worden en eindelijk weer in staat zijn om bruggen tijdig te renoveren en functionele luchthavens te bouwen.

De stemming tussen Merz en Kramp-Karrenbauer was kort voor het partijcongres scherper geworden, vooral nadat bondspresident Wolfgang Schaeuble zich publiekelijk achter Merz schaarde. Kramp-Karrenbauer, kortweg AKK, kreeg kort voor de verkiezingen nog steun van parlementslid Armin Schuster uit Baden-Wuerttemberg, een van de scherpste critici van Merkel tijdens de vluchtelingencrisis. Het lid van de Bondsdag maakte op Twitter bekend dat hij op “AKK” wilde stemmen.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lucien Peeters

  Duitsland kiest terecht voor de vertrouwelinge van Merkel.

 • Anne Callebaut

  Dit zullen de Duitsers niet meer pikken,een was meer als genoeg geen tweede Merkel.

 • alfons Detemmerman

  Terwijl ze in haar toespraak haar stem verhof en met haar armen stond te zwaaien zei ze doodleuk dat de harde roepers daarom niet altijd gelijk hebben. Grappig

 • Willy Gorissen

  Grote madam Alleen steek laten vallen na sjoemelsoftware

 • Juliaan Van Reeth

  Met Annegret Kramp-Karrenbauer krijgen we Merkel 2.0 te zien, vrees ik. Bovendien won ze met een klein verschil, hetgeen bewijst dat de CDU intern erg verdeeld is. Misschien was die 10 minuten staande ovatie wel het gevolg van blijdschap dat Merkel eindelijk verdwijnt.