Ankara waarschuwt dat Amerikaanse soldaten in noorden van Syrië doelwit kunnen worden

De Turkse vicepremier Bekir Bozdag.
Getty Images De Turkse vicepremier Bekir Bozdag.
Turkije dreigt opnieuw zijn offensief in het noorden van Syrië uit te breiden. Ankara waarschuwt de Amerikaanse soldaten in dat gebied dat ze een doelwit kunnen worden als ze het "terroristische uniform" dragen. De Olijftak-operatie in het noorden van Syrië is gericht tegen de Koerdische YPG-militie, die Ankara beschouwt als terroristisch.

"Als ze (de YPG, nvdr.) zich niet terugtrekken uit Manbij, zullen we tot Manbij gaan en zullen we ten oosten van de Eufraat gaan", waarschuwt de vicepremier Bekir Bozdag op de televisiezender CNN-Turk.

"We willen geen enkele confrontatie met de Verenigde Staten", zei Bozdag nog. "Maar de Verenigde Staten moeten zich bewust zijn van de Turkse gevoeligheden. Als Amerikaanse soldaten terroristische uniformen dragen of zich bij de terroristen bevinden tijdens een aanval tegen het leger, zal er geen enkele manier zijn om het onderscheid te maken."

Bondgenoot

De strategische stad Manbij ligt op een honderdtal kilometer ten oosten van de regio Afrin, in het noordwesten van Syrië. Op 20 januari lanceerde Ankara daar de operatie tegen de YPG. Die militie is echter ook een bondgenoot van de internationale coalitie die tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) strijdt.

Ten oosten van Afrin controleert de YPG-militie Manbij en ten oosten van de Eufraat ook een lange strook grondgebied langs de Turkse grens. In die sector krijgen ze de steun van Amerikaanse militairen in hun strijd tegen IS. 
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tarik Akan

  @allen die vinden dat NATO TR eruit zou moeten gooien: wakker worden en de realiteit aanvaarden aub. De VS zal NOOIT JAMAIS NEVER toelaten dat TR de NAVO zou verlaten en een alliantie zou aangaan met Rusland. NAVO = VS en TR en UK desnoods, rest is logistieke steun en window dressing. Zonder TR is EU vogel voor de kat voor Rusland en hebben de VS geen voet meer in het MO. Keuze VS tussen TR en EU zal dus rap gaan.

 • Tarik Akan

  Jongens jongens! Jullie zijn totaal niet op de hoogte van wat er zich allemaal afspeelt OF doen jullie gewoon alsof. Geval 1 is triestig, geval 2 is zondermeer laf! Koerden en Turken leven al duizend jaar in vrede met elkaar. Ik heb Koerden als familie en kennissen! Turkse Koerden steunen het TR leger en willen helemaal geen opslitsing van de TR eenheid. PKK, YPG, PYD, IS, ALQAIDA ... zijn allemaal creaties en huurlingen van westen die de VS plannen helpen uitvoeren, niet meer, niet minder!

 • Albert De Vries

  @Tarik Akan, denkt u dat de "Koerden" (PKK, YPG, PYD) aanslagen gaan blijven plegen in Turkije wanneer ze een eigen grondgebied (buiten Turkije uiteraard) hebben én door iedereen, ook Turkije dus, op dat grondgebied volledig met rust en door niets of niemand geplaagd gelaten worden ? Zo ja, waarom zouden ze die aanslagen dan blijven plegen ?

 • Fons Dewaele

  Tarik Akan, mooie woorden, Maar de waarheid ligt wel volledig anders. TR is bezig met een 2 genocide, dit is de waarheid, zij willen de Koerden niet erkenen en zijn steeds weer bezig deze bevolkingsgroep te terroriseren . Mag mijn uitspraak nu uiteindelijk toch gepubliceerd worden als reactie op deze onzinnige uitspraken tegen de Koerden.YPG verdienen het respect voor de bestrijding van IS, anders zou de wereld er inderdaad anders uitzien.

 • Cédric Nuyts

  amerikanen zijn goed in volkeren tegen elkaar opzetten en aan beide partijen wapens te verkopen alles voor de dollar zieke wereld