Ankara verwerpt kritiek Golflanden op offensief in Syrië: “Jullie hebben evenveel burgers gedood in Jemen”

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu.
AP De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu.
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu heeft de kritiek van sommige Golflanden op het Turkse offensief in Syrië verworpen en beschuldigt diezelfde landen ervan in Jemen “evenveel burgers te hebben gedood en uitgehongerd”.

"Jullie hebben evenveel burgers gedood en uitgehongerd in Jemen. Met welk recht verzetten jullie je nu tegen deze operatie?", verklaarde Cavusoglu. Hij verwees hiermee waarschijnlijk naar de kritiek van Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten en naar het conflict dat Jemen nu al meer dan vier jaar in de greep houdt. Dat conflict kostte inmiddels aan tienduizenden mensen, onder wie heel wat burgers, het leven en wordt door de Verenigde Naties vaak omschreven als de ergste humanitaire crisis ter wereld van dit moment.

Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten uitten beide gisterenavond forse kritiek op het Turkse offensief in het noordoosten van Syrië. Volgens de Saudische minister van Buitenlandse Zaken riskeert de Turkse "agressie" "negatieve gevolgen te hebben voor de veiligheid in en de stabiliteit van de regio" en dreigt het de "inspanningen te ondermijnen" die worden geleverd in de strijd tegen IS.
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • cengiz kaan attilla

  De vertaling is niet korect de minister zegt Julie hebben in Yemen evenveel burgers gedood en verhongert ALS asad in syrie! Hij zegt niet dat gaan wij ook doen

 • Dan Midden

  En de EU blijft dit land nog steeds sponsoren in de aanloop deel uit te maken van de EU want Turkije toont aan dat het steeds beter gaat met de burgerrechten in dat land? Doch polen en Hongarije zijn de slechte leerlingen op vlak van mensenrechten en moeten gestraft worden volgens dezelfde EU bonzen? Lijkt het niet logischer om Turkije economisch te boycotten. Dan kunnen ze ook de productie van de ford transit terug naar Genk halen ipv te laten bouwen in Turkije met 100 miljoen euro EU steun

 • Patrick Braekeveldt

  Kritiek op dit soort acties is altijd gerechtvaardigd ,van wie die ook mag komen !

 • willy platteau

  Erdogan weet goed dar hij IS een duw in de rug geeft , kwestie om er zeker van te zijn om zo veel mogelijk,Koerden te doden ,kan hij het achteraf zeggen dat IS de schuldige is van al deze doden ! schandalig gewoon !

 • DIRK RASSCHAERT

  Dus omdat de ene moordt, mogen zij dat dus ook!! Turkse logica ? Dan mogen wij toch ook terugsturen want zij zijn er mee begonnen !?