Ankara haalt slag thuis in strijd om onderzeese aardgasgebieden voor Cyprus

AFP
In het geschil tussen Turkije en Cyprus om gepland onderzoek naar aardgas ten zuidoosten van het eiland in de Middellandse Zee denkt Ankara een slag thuisgehaald te hebben. Het door het Italiaanse energiebedrijf ENI gehuurd boorschip Saipem 12 000 heeft deze morgen zijn positie verlaten in de omgeving van een onderzoeksgebied ten zuidoosten van de havenstad Larnaca en is in de richting van het westen vertrokken. Dat meldde de Cypriotische openbare omroep (RIK). 

Ankara had met oorlogsbodems de voorbije twee weken verhinderd dat het schip boringen naar aardgas kon opstarten. De Saipem heeft in maart een andere onderzoeksopdracht in Marokko en moest daarom het anker lichten.

Ankara argumenteert dat boringen naar aardgas zonder toestemming van de Turkse Cyprioten hun rechten zou schenden. De Turkse marine zal voortaan beletten dat er nog dergelijke pogingen tot onderzoek volgen.

Nicosia zal nu volgens de Cypriotische minister van Buitenlandse Zaken Ioannis Kasoulides de verdere toenadering van Turkije tot de EU blokkeren. De Cypriotische president Nicos Anastasiades zal vrijdag op de EU-top de andere regeringsleiders over de situatie informeren.

De kleine eilandrepubliek is na een Griekse staatsgreep en de invasie van Turkse troepen in 1974 in een noordelijk Turks en een zuidelijk Grieks gebied verdeeld. Onder de zeebodem ten zuiden van het eiland worden rijke gasvoorraden vermoed. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Orhan Osmanoglu

  90 % van de Turken is tegen een EU -lidlaatschap? Jullie proberen rotte vis te verkopen tegen eieren Wie neemt dit nog serieus?

 • hasso Naciye

  Turkije wil niet tot de EU behoren anders was Turkije een gatlekker van EU . maar kijk hier eens Turkije doet alleen zijn goesting en danst niet naar de pijpen van EU . We moeten blij zijn dat Turkije niet tot de EU wil .

 • Fenasi Kerim

  Raf janssens...erdogan is een grote leider. Verliezen kent hij niet. Een rechtvaatdige man met een groot hart! Eerlijkheid zelve!

 • raf janssens

  Een veldslag gewonnen, maar de oorlog is verloren. Cyprus zal Turkije nooit toelaten tot de EU, tot ons groot geluk.