Angst voor handelsoorlog drukt Wall Street in min

Illustratiebeeld
Photo News Illustratiebeeld
De effectenbeurzen in New York zijn vandaag fors lager gesloten. De angst voor een opleving van de handelsoorlog met China laait weer op. Beleggers letten op Canada waar financieel directeur Meng Wanzhou van het Chinese techbedrijf Huawei werd voorgeleid. Daarbij werd duidelijk dat de VS haar willen berechten wegens fraude met betrekking tot het schenden van een embargo tegen Iran.

Beleggers verwerkten verder het Amerikaanse banenrapport. Daaruit kwam naar voren dat de groei van de Amerikaanse werkgelegenheid behoorlijk is afgezwakt. Ook een besluit van de OPEC om de olieproductie te beperken, kreeg volop aandacht. De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 2,2 procent lager op 24.388,95 punten. De brede S&P 500 leverde 2,3 procent in tot 2.633,08 punten. Technologiebeurs Nasdaq daalde 3,1 procent tot 6.969,25 punten. 

Het aantal nieuwe Amerikaanse banen viel in november met 155.000 banen ook tegen. In oktober werd de banengroei ook al naar beneden bijgesteld. Het banenrapport speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve, de centrale bank. 

OPEC beperkt aantal vaten

Verder besloot oliekartel OPEC samen met bondgenoten als Rusland de olieproductie met 1,2 miljoen vaten per dag te beperken. Dat is meer dan waar in doorsnee op werd gerekend en als reactie gingen de olieprijzen flink omhoog. Een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) steeg 1,8 procent in prijs tot 52,40 dollar. Brentolie won 2,4 procent tot 61,48 dollar per vat. 

De euro was 1,1409 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen was dat nog 1,1392 dollar.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.