Angelina Jolie slaat alarm: “20.000 Venezolaanse kinderen dreigen staatloos te zijn”

Angelina Jolie ontmoet een groep Venezolaanse migranten in het VN-vluchtelingenkamp in Maicao, Colombia, aan de grens met Venezuela.
AP Angelina Jolie ontmoet een groep Venezolaanse migranten in het VN-vluchtelingenkamp in Maicao, Colombia, aan de grens met Venezuela.
Hollywoodster Angelina Jolie heeft zaterdag bij de internationale gemeenschap aangedrongen op meer steun voor drie Zuid-Amerikaanse landen die de meeste migranten uit Venezuela opvangen. Volgens Jolie lopen 20.000 Venezolaanse kinderen het risico om nergens staatsburgerschap te kunnen verwerven.

Jolie was zaterdag te gast in Colombia als speciaal gezant voor het kabinet van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. Tijdens haar tweedaagse trip ontmoet ze zowel Venezolaanse migranten als de Colombiaanse president Ivan Duque.

Vier miljoen Venezolanen zijn al op de vlucht geslagen voor de economische en humanitaire crisis in hun thuisland. Meer dan een miljoen van hen wonen in Colombia, waar de overheid en hulpverleningsinstanties moeite hebben om onderdak, voedsel en gezondheidszorg te voorzien voor de steeds toenemende toestroom van migranten, die aankomen in grensgebieden waar de omstandigheden sowieso al arm en gewelddadig zijn.

AP

Staatloosheid

De ouders van Venezolaanse kinderen die in het buitenland geboren worden, hebben het vaak echter moeilijk om de geboorte van hun kind aan te geven. Enerzijds omdat ze geen toegang hebben tot het slinkende aantal Venezolaanse consulaten, anderzijds omdat ze niet over de juiste papieren beschikken.

“De president en ik hebben gesproken over het risico op staatloosheid voor meer dan 20.000 Venezolaanse kinderen en over zijn verbintenis om zich altijd voor kinderen in te spannen”, zei de 44-jarige actrice tijdens een persconferentie. “We zijn het erover eens dat de internationale gemeenschap dringend hulp moet verlenen aan Colombia, Peru en Ecuador, die de dupe zijn van deze crisis.”

Duque hoopt dat Jolies bezoek de ernst van de migratiecrisis in de rest van de wereld onder de aandacht zal brengen. Hij heeft gisterochtend samen met Jolie en ambtenaren van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen een productieve vergadering gehad, stelt de Colombiaanse president, waaronder een gesprek over de nationalisering van de staatloze kinderen.

AP

Crisis in Venezuela

Door de ineenstorting van de economie in Venezuela, kampt het land met ernstige tekorten aan voedsel en medicijnen. De politieke instabiliteit brengt bovendien dodelijk geweld met zich mee. De crisis is nog verergerd sinds de VS Venezuela sancties hebben opgelegd, onder andere voor de olie-industrie, in een poging om de linkse president Nicolas Maduro te verdrijven en opposant Juan Guaido aan de macht te helpen.

Tientallen landen uit de hele wereld erkennen Guaido als interimpresident en stellen dat Maduro zijn herverkiezing in 2018 vervalst heeft. Maduro weigert echter baan te ruimen en geniet nog steeds de steun van de Venezolaanse legertop. Volgens de socialistische president heulen zijn vijanden mee met Washington en plannen ze een staatsgreep.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peeters Freddy

  Wat houd haar tegen om die kinderente geven wat ze nodig hebben of wil ze dat het van de Amerikaans bevolking komt.

 • Leonarda Van Opbroecke

  Lijkt op een Koninklijk bezoek. Misschien van troon vergist?

 • Jan Verstrepen

  En in Amerika zijn er natuurlijk geen dakloze kinderen.

 • Albert De Vries

  Angelina Jolie, dat is een Amerikaanse actrice, die kan best nu direct aan Trump z'n oren gaan trekken opdat de VS en het westen nu hun sancties tegen Venezuela zouden opheffen, het Venezolaanse staatsbedrijf terug aardolie zouden laten verkopen en dit staatsbedrijf's en andere Venezolaanse bevroren geldrekeningen zouden "ontdooien". Dan is Venezuela er zo weer bovenop.

 • jan verbruggen

  Voor de Amerikaanse boycot was het communistisch- socialistische Venezuela één van de meest welvarende landen. De VS en Europa zijn schuldig aan de huidige armoede en ellende. Wanneer gaat Europa inzien dat ze de boycot moeten stoppen ?