Angela Merkel aangekomen op G20-top na ongerustheid over gezondheid

Regeringsbronnen ontkennen gezondheidsproblemen

Angela Merkel bij haar aankomst in Japan.
REUTERS Angela Merkel bij haar aankomst in Japan.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel is vandaag in het Japanse Osaka aangekomen voor een bijeenkomst van de G20. Gisteren was er nog ongerustheid over haar gezondheid ontstaan nadat ze voor een tweede keer hevig beefde tijdens een officiële aangelegenheid. Maar volgens regeringsbronnen is er fysiek niets aan de hand.

Haar vliegtuig landde vanochtend vroeg in de havenstad in het westen van Japan, waar de leiders van de twintig grootste landen zullen samenkomen. "Het gaat goed met haar", liet een woordvoerder van de regering weten. 

Merkel, die sinds 2005 aan de macht is, begon donderdag tijdens een officiële ceremonie in Berlijn opnieuw hevig te beven. Vorige week dinsdag gebeurde dat ook al bij de ontvangst van de nieuwe Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Volgens haar entourage kwam dat omdat ze last had van uitdroging door het warme weer. 

De ceremonie gisteren vond echter binnen in de koelte plaats, en ze sloeg een glas water af. Regeringsbronnen zeggen aan verschillende Duitse media dat haar tweede aanval mogelijk vooral een psychologisch effect was van de eerste aanval. De herinnering daaraan en een poging een nieuwe aanval te onderdrukken zou net het omgekeerde effect gehad hebben.

President Donald Trump ontmoet de Duitse Bondskanselier Angela Merkel in de marge van de G20-top in Osaka.
AP President Donald Trump ontmoet de Duitse Bondskanselier Angela Merkel in de marge van de G20-top in Osaka.

Gesprek met Trump

De 64-jarige bondskanselier paste haar planning niet aan en vertrok gisterenavond naar Japan om de twee dagen durende G20-top bij te wonen. Daar belooft het programma druk te worden, met "verschillende bilaterale gesprekken met andere leiders", aldus haar woordvoerder Steffen Seibert. Zo had ze onder meer al een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump.

Merkel, die op het einde van haar mandaat in 2021 op pensioen gaat, wordt bij staatsbezoeken en internationale toppen telkens vergezeld door een arts en een medisch assistent van de gezondheidsdienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Angela Merkel bij haar aankomst in Japan.
EPA Angela Merkel bij haar aankomst in Japan.

Bekijk ook: Merkel beeft hevig tijdens staatsbezoek Oekraïense president 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • valere vermeulen

    Voedingspatroon aanpassen, dat plots beven is een teken van een te lage suikerspiegel. Plus de angst van "het zal me nu toch niet gaan overkomen".

  • Amaury Hellebaut

    Stress , macht , verantwoordelijkheid , nooit thuis , van het een naar het ander .....geef me maar mijn gewoon leventje ..... Het is maar één keer dat je hier mag rondlopen ......dus geniet ervan zou ik zeggen .....

  • mark germanus

    Dat mens is compleet op, teveel stress,.Ze zou beter moeten weten en haar job afgeven aan iemand anders.