Anderhalve meter sneeuw en tot -38 graden in Noord-Amerika

REUTERS
Grote delen van Verenigde Staten en Canada kampen met de gevolgen van een plotseling pak sneeuw. Door de aanvoer van uiterst koude lucht uit de poolstreken worden neerslag- en temperatuurrecords gebroken. De extreme weersomstandigheden ontwrichten het openbare leven. 

In de Amerikaanse staat Pennsylvania viel tijdens de kerstdagen plaatselijk 162 centimeter sneeuw. In de staat Minnesota daalde het kwik de afgelopen nacht tot -37,8 graden. Dat was nog zes graden kouder dan het oude record uit 1924.

"De temperaturen liggen op veel plaatsen in de VS en Canada tien graden onder de gemiddelden voor december", zegt weerman Brandon Miller op de nieuwszender CNN. 

REUTERS

Vier doden
In de staat Kansas vielen vier doden toen hun auto door de gladheid van de weg raakte. Meteorologen waarschuwen voor de gevolgen van het koude weer, denk maar aan onderkoeling of bevriezing. Er geldt een speciaal weeralarm voor een groot deel van de noordelijke staten in de VS. De nationale meteorologische dienst in de VS heeft mensen gewaarschuwd om niet te lang buiten te blijven of het huis helemaal niet te verlaten als het niet per se nodig is.

De kou houdt volgens de voorspellingen zeker nog tot in het nieuwe jaar aan. In New York wordt bij de traditionele viering van het nieuwe jaar op Times Square een temperatuur van -11 graden verwacht, maar door de harde wind zal het dan nog veel kouder aanvoelen.

REUTERS

Sneeuw schuiven

In de getroffen staten is men wel wat gewend. Kathleen Palkovic baande zich met hulp van haar zoon een weg uit het huis. De serveerster deed over de dikke 8 kilometer naar haar werk uiteindelijk een uur.

"We zijn gewoon heel toegewijd, denk ik", aldus Palkovic. "Het kostte me ook 800 milligram ibuprofen om me daar te krijgen."

In Canada was het nog kouder dan bij de zuiderburen. De temperaturen daalden op sommige plaatsen tot onder de min 40 graden.

Inwoners van Erie (Pennsylvania) ruimen sneeuw.
REUTERS Inwoners van Erie (Pennsylvania) ruimen sneeuw.
Erie, Pennsylvania.
REUTERS Erie, Pennsylvania.27 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Marco Maerten

  In feite is dat het gewone winterweer waar Canada en groot deel van VS vrijwel jaarlijks kregen in de eerste 3/4 van de 20ste eeuw...nu eerder uitzondelijk wat veel zegt over hoe snel de frequentie van koudegolven afneemt.

 • Kim Op de Beeck

  En hier zitten ze al te bibberen en te beven en te klagen dat het zeer koud is bij 12 graden

 • Gino Denil

  Extremere weersomstandigheden, meer sneeuwval door meer vocht in de lucht, een straalstroom die dichter bij de evenaar komt en daardoor soms polaire lucht aanvoert. Allemaal voorspeld als gevolgen van de opwarming van de aarde. Als die dip van de straalstroom eens boven Europa ligt hebben we hier ook een harde winter. Maar iets minder door de milderende invloed van de zee. In de VS heb je ook neg eens het zuidelijke aanzuigeffect tussen die twee bergketens aan beide kusten.

 • Pieter Vanhulle

  Zij die hier reageren met “opwarming van de aarde” of “klimaatverandering” zoek aub eens op wat de gevolgen zijn i.p.v. zo te reageren. Trek het nog meer in het belachelijke. Goed bezig! Simpele zielen...

 • robin verfaille

  Gekeken op accuweather Oosterhof,geen sprake v winter.Dus mensen niet nodeloos met paniek opzadelen.