Anderhalf jaar later: aanslagpleger kerstmarkt had volgens Duitse politie tóch handlanger

 Een compositiefoto van Meher D. (l), de vermeende handlanger van Anis Amri (r) bij wiens aanslag 12 doden en 67 gewonden vielen.
EPA Een compositiefoto van Meher D. (l), de vermeende handlanger van Anis Amri (r) bij wiens aanslag 12 doden en 67 gewonden vielen.
De Duitse politie maakt jacht op een man die de aanslagpleger van de kerstmarkt in Berlijn zou hebben bijgestaan. Het gaat volgens Duitse media om een 32-jarige Tunesiër die door de politie is geïdentificeerd. Tegen Meher D. is vandaag een arrestatiebevel uitgevaardigd.

D. wordt gezocht wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie en betrokkenheid bij moord. De onderzoekers gaan ervan uit dat hij in 2015 zijn geboortestad Tunis verruilde voor Libië om zich aan te sluiten bij terreurbeweging IS. Welke rang hij bekleedt, is nog steeds onduidelijk. Volgens de Süddetusche Zeitung vermoeden de Duitse veiligheidsdiensten dat D. in de herfst van 2016 de begeleiding van Amri op zich nam en hem op afstand 'verzorgde'.  

Libië

Waar D. momenteel verblijft, is niet bekend, maar vermoedelijk bevindt hij zich nog in Libië. De Tunesische justitie zoekt hem al geruime tijd. Het Duitse BKA (Bundeskriminalamt) nu ook. De federale recherchedienst werkt daarbij samen met de Tunesische autoriteiten, de Bundesnachrichtendienst (een van de drie geheime diensten in Duitsland) en de Amerikaanse inlichtingendiensten.  Hij wordt gezocht vanwege lidmaatschap van een terroristische organisatie en betrokkenheid bij moord.

Amri reed op 19 december 2016 met een gestolen vrachtwagen met aanhanger de drukbezochte kerstmarkt in Berlijn op waardoor elf mensen omkwamen. De vrachtwagen kwam tot stilstand tegen de grote kerstboom op de Breitscheidplatz, vlak voor de beroemde Gedächtniskirche. In de cabine van de truck werd een dode man gevonden. Hij had de Poolse nationaliteit en reed niet op de menigte in. Ooggetuigen melden op sociale media dat de vrachtwagen plotseling de stoep op reed en met zeker zeventig kilometer per uur over de markt raasde. 

'Lone wolf'

Terrorist Anis Amri die de vrachtwagen bestuurde, ging ervandoor, maar werd enkele dagen later bij Milaan doodgeschoten door de Italiaanse politie. Duitse aanklagers verklaarden in april vorig jaar dat er geen aanwijzingen waren gevonden voor handlangers bij het plannen of uitvoeren van de aanval. Hoe de 'lone wolf' de Duitse hoofdstad kon ontvluchten, bleef een raadsel.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jarne Van Pelt

    Dat is toch 1 en dezelfde persoon??!! Vlekje links bovenaan op zijn neus, de lippen, de ogen, ... . Alleen zijn haar is anders en hij draagt een bril.

  • Jan Verstrepen

    In Duitsland, onder Merkel, zijn er geen terroristen meer maar probleemgevallen en mensen met psychologische problemen, maar diegene die ze vermoord hebben of nog zullen vermoorden die blijven dood.

  • sven raets

    Ook goed op tijd !