ANC wint verkiezingen Zuid-Afrika met 62 procent

AP
De Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC heeft de parlementsverkiezingen zoals verwacht met absolute meerderheid gewonnen. 62,2 procent van de kiezers bracht woensdag zijn stem uit op het African National Congress van de zittende president Jacob Zuma. Het nieuwe parlement mag ook een nieuw staatshoofd aanwijzen. Dat is doorgaans de leider van de grootste partij, zodat Zuma verzekerd lijkt van zijn herverkiezing.

Het ANC beschikt over een comfortabele meerderheid maar gaat er wel op achteruit, want in 2009 haalde de partij nog 65,90 procent van de stemmen. De belangrijkste oppositiepartij, de liberale Democratische Alliantie (DA) van de blanke Helen Zille, haalde 22,22 procent van de stemmen. Vijf jaar geleden klokte die partij af op 16,66 procent.

Verrassing is de nieuwe en extreemlinkse partij EFF (Economic Freedom Fighters) van Julius Malema, die in 2012 uit het ANC gezet werd na een veroordeling wegens aanzetten tot rassenhaat. De partij overtuigde met een uitgesproken pro-zwart discours meer dan 1,1 miljoen kiezers. EFF wordt de derde partij in Zuid-Afrika met 6,35 procent van de stemmen.

Het was de eerste gang naar de stembus in Zuid-Afrika sinds de dood van antiapartheidsicoon Nelson Mandela. Hoewel veel Zuid-Afrikanen ontevreden zijn over het leiderschap van de huidige president Zuma, die verwikkeld is in een reeks corruptieschandalen, draagt het ANC nog steeds de waardevolle erfenis van Mandela met zich mee.