ANC wint verkiezingen in Zuid-Afrika met slechtste resultaat en laagste opkomst ooit

Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) van president Cyril Ramaphosa behoudt na de parlementsverkiezing van woensdag zijn absolute meerderheid in het parlement.
REUTERS Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) van president Cyril Ramaphosa behoudt na de parlementsverkiezing van woensdag zijn absolute meerderheid in het parlement.
Het regerende Afrikaans Nationaal Congres (ANC) heeft de parlementsverkiezingen in Zuid-Afrika gewonnen met 57,5 procent van de stemmen, zo blijkt nu alle stemmen geteld zijn. Het is het slechtste resultaat ooit voor de partij sinds het einde van de Apartheid in 1994. Bovendien lag de opkomst nooit eerder zo laag.

Op de website van de kiescommissie valt het resultaat te lezen nu alle stemmen van de stembusgang van afgelopen woensdag geteld zijn in de 22.925 districten. Oppositiepartij Democratic Alliance (DA) volgt op stek twee met 20,8 procent en de radicaal-linkse Economic Freedom Fighters (EFF) verdubbelt het aantal stemmen naar 10,8 procent.

Tijdens de officiële bekendmaking verklaarde de kiescommissie dat de verkiezingen vrij en eerlijk verlopen zijn. De score van 57,5 procent levert het ANC 230 zitjes op in de Nationale Vergadering, het lagerhuis van het Zuid-Afrikaanse parlement. DA haalt er 84 binnen en EFF 44, zei Glen Mashinini, de voorzitter van de kiescommissie. Achtenveertig partijen dongen naar de gunst van de kiezer, maar slechts veertien raakten verkozen in het parlement.

Meer dan 17,6 miljoen Zuid-Afrikanen brachten een stem uit, of bijna 66 procent van de stemgerechtigden. De opkomst daalt al langer: in 2014 was nog 73,4 procent opgedaagd en in 2009 77,3 procent. Zowat 27 miljoen Zuid-Afrikanen kwamen in aanmerking om te stemmen.

Corruptieschandalen

Het ANC is sinds de overwinning van Nelson Mandela in 1994 doorlopend aan de macht. De partij van de beroemde anti-apartheidsactivist zakte de afgelopen kwarteeuw landelijk nooit onder de grens van 60 procent van de stemmen. Dat is nu wel gebeurd. 

Kiezers morren over de hoge werkloosheid en corruptieschandalen onder de vorige president
, Jacob Zuma. Hij moest daarom ook aftreden en moet het nu uitleggen voor de rechter. Zijn partijgenoot en opvolger Cyril Ramaphosa beloofde al een “nieuwe tijdperk”. Aangezien het nieuw verkozen parlement de nieuwe president verkiest, lijkt een tweede ambtstermijn voor Ramaphosa zeker. De 66-jarige volgde in februari 2018 Zuma op.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.