ANC wint verkiezingen in Zuid-Afrika, maar krijgt tik

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma brengt zijn stem uit.
EPA De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma brengt zijn stem uit.
In Zuid-Afrika lijkt het ANC af te stevenen op een sterke meerderheid bij de presidentsverkiezingen. De partij behaalt, met ongeveer 30 procent van de stemmen geteld, zo'n 58,5 procent, zo blijkt vanochtend. Bij de verkiezingen van 2009 klokte het ANC nog af op 65,9 procent.

De oppositionele Democratische Alliantie boekt vooruitgang en behaalt 28 procent van de stemmen. De nieuwe radicaal-linkse partij 'Economic Freedom Fighters' (EFF) van de populist Julius Malema eindigt op de derde plaats met ongeveer 4 procent.

Voor de vijfde stembusgang sinds het einde van het racistische apartheidssysteem waren ruim 25 miljoen Zuid-Afrikanen opgeroepen om het nationaal parlement in Kaapstad en de nationale provincieraden te kiezen. Een resultaat onder de 60 procent zou voor het ANC een grote ontgoocheling betekenen. Het ANC bestuurt Zuid-Afrika in een coalitie met de vakbond Cosatu en de communistische partij SACP sinds het einde van de apartheid in 1994.

De meerderheid van vooral zwarten, die 80 procent van de bevolking uitmaken, blijft vertrouwen op het ANC ondanks grote sociale problemen, een zeer hoge criminaliteit, woekerende corruptie en wanbeheer door de overheid.