ANC rekent op meer dan 60 procent na Zuid-Afrikaanse verkiezingen

GETTY
De Zuid-Afrikanen hebben vandaag zonder grote incidenten een nieuw parlement gekozen. Het regerende Afrikaanse Nationaal Congres (ANC) met zijn topkandidaat, president Jacob Zuma, kan ondanks grote sociale problemen en vele corruptieschandalen volgens de jongste peilingen op meer dan 60 procent van de stemmen rekenen. De kiesbureaus sloten om 21.00 uur de deuren, eerste resultaten worden in de loop van de nacht verwacht. Het eindresultaat wordt pas vrijdag verwacht.

Voor de vijfde stembusgang sinds het einde van het racistische Apartheidsysteem waren ruim 25 miljoen Zuid-Afrikanen opgeroepen om het nationaal parlement in Kaapstad en de nationale provincieraden te kiezen. Een resultaat onder de 60 procent zou voor het ANC een grote ontgoocheling betekenen. In 2009 behaalde de partij van de in december overleden nationale held Nelson Mandela 66 procent. "We zullen een heel goed resultaat neerzetten", zei Zuma (72) nadat hij zijn stem had afgegeven in zijn geboorteplaats Nkandla (provincie KwaZulu-Natal).

De oppositionele Democratische Alliantie (DA) met haar topkandidate Helen Zille (63) kan volgens een peiling van de Sunday Times op een groei van 16,6 procent rekenen tot ongeveer 23 procent. De nieuwe radicaallinkse partij "Economic Freedom Fighters" (EFF) van de populist Julius Malema (33) zou op vijf procent uitkomen.

Het ANC bestuurt Zuid-Afrika in een coalitie met de vakbond Cosatu en de communistische partij SACP sinds het einde van de Apartheid in 1994. De meerderheid van vooral zwarten, die 80 procent van de bevolking uitmaken, blijft vertrouwen op het ANC ondanks grote sociale problemen, een zeer hoge criminaliteit, woekerende corruptie en wanbeheer door de overheid.

Vreedzaam
De vijfde nationale stembusgang in het democratische Zuid-Afrika verliep vreedzaam. Gisteren was het in Township Bekkersdal in de omgeving van Johannesburg tot gewelddadig protest en straatblokkades gekomen, waarbij evenwel niemand gewond werd. Vandaag beveiligde een grote politiemacht de de stemlokalen in het als bijzonder onrustig bekende oord.

Voor vele kiesbureaus in Zuid-Afrika vormden zich lange wachtrijen. De opiniemakers verwachten door de grote ontevredenheid in het land over de sociale en politieke situatie een verder dalende kiesopkomst, die nauwelijks meer dan 60 procent zal bedragen. Vooral vele jonge mensen van de zogenoemde 'born free'-generatie, die pas na het einde van de Apartheid zijn geboren, willen volgens peilingen niet gaan stemmen.

"Mensen hebben hun leven gegeven voor het kiesrecht, dat mag niet voor niets geweest zijn", benadrukte de voormalige aartsbisschop van Kaapstad, Desmond Tutu, toen hij zijn stem afgaf. Alle Zuid-Afrikanen moeten voor de mogelijkheid om vreedzaam te kunnen kiezen, dankbaar zijn , aldus de Nobelprijswinnaar voor de Vrede.

AP