ANC eist officieel vertrek van Zuma, maar stelt geen deadline

President Jacob Zuma (midden)
REUTERS President Jacob Zuma (midden)
Het ANC (Afrikaans Nationaal Congres), de partij die aan de macht is in Zuid-Afrika, heeft deze middag officieel bevestigd dat ze het vertrek eist van president Jacob Zuma. Een concrete datum voor het terugtreden is niet vastgelegd, maar de partij rekent tegen morgen wel op een antwoord van de president, zo werd duidelijk gemaakt tijdens een persconferentie in Johannesburg.

Het Nationaal Uitvoerend Comité (NEC), dat binnen de partij de beslissingen neemt, "heeft beslist om zijn kameraad Jacob Zuma terug te roepen", verklaarde Ace Magashule, de secretaris-generaal van de partij. "De uitdaging van het land vereisen een dringende en resolute respons", klinkt het nog.

Officieel stelt de partij geen deadline. Maar tijdens de persconferentie werd wel duidelijk gemaakt dat het ANC snel een antwoord van Zuma verwacht. "Ik weet zeker dat de president morgen (woensdag, nvdr) zal antwoorden", zo luidde de hint van Magashule.

De beslissing van de partij komt er na een dertien uur durend overleg. Zuid-Afrikaanse media hadden na afloop van het onderhoud al gemeld dat Zuma het bevel zou krijgen zich terug te trekken. Maar in hun berichten luidde het wel dat Zuma slechts 48 uur kreeg om ontslag te nemen.

De tweede en laatste ambtstermijn van de president loopt normaal gezien af in 2019. Maar de positie van Zuma is al enige tijd aan het wankelen. 

Corruptieschandalen

Zuma wordt ervan beschuldigd zich te laten hebben corrumperen door een rijke Indiase zakenfamilie, de Gupta's. Zij kregen lucratieve zakendeals en beïnvloedden mogelijk zijn ministerbenoemingen. De schandaalsfeer rond Zuma levert ook het ANC imagoschade op.

Zuma is volgens de grondwet niet verplicht om zich neer te leggen bij de beslissing van zijn partij. Als hij weigert ontslag te nemen, kan het ANC wel een motie van wantrouwen indienen in het parlement.

Als Zuma aftreedt, zal hij worden opgevolgd door vicepresident Cyril Ramaphosa, de sterke man van de partij.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • hugo van de velde

  Heeft die nu nog niet geleerd van het verhaal van Mugabe? Zal er dan met deze toestanden dan NOOIT iets veranderen? smijt die mens gewoon buiten en GEDAAN.

 • Patrick Proost

  Eindelijk... er is terug een beetje hoop !!

 • luc verriest

  Zuma, een kaakslag voor het levenswerk van Nelson Mandela.

 • paul van de velde

  3 maanden uitstel meneer de President ? Is de Croo dan nog niet met geld over de brug gekomen om onder jullie te verdelen ?

 • Sobek Wessels

  Zolang Afrikaanse leiders de Blanken en Chinezen de boel laten leeg roven voor hun eigen gewin zal Afrika arm blijven en dit in het Rijkste continent op de planeet ! Eigenlijk zou elke afrikaan Rijk moeten zijn met al die ertsen en grondstoffen ? Er is daar al voor 10.000den miljarden weggehaald voor een appel en een ei !