Exclusief voor abonnees

ANALYSE. Geen land in Europa doet het zo goed als Duitsland: wat is het geheim achter het succes van de ‘coronaweltmeister’?

Terrasjes en restaurants in Duitsland zijn open, zoals hier in Mainz (Rijnland-Palts).
Arne Dedert/dpa Terrasjes en restaurants in Duitsland zijn open, zoals hier in Mainz (Rijnland-Palts).
De Bundesliga in Duitsland is opnieuw begonnen. Wie geen zin heeft om voetbal op tv te kijken, kan ook gerust wat gaan eten in een restaurant. Geen land in Europa pakt de coronacrisis zo voortvarend aan als Duitsland. Wat is de reden van dit succes? Een analyse door Sterre Lindhout, Duitsland-correspondente van de Volkskrant.

“Ik had niet gedacht dat ik dit nog eens zou zeggen”, zei een Duitse vriendin deze week tijdens een wandeling in de bossen rond Berlijn. “Maar wat ben ik blij dat ik Duits ben, in deze tijd.” Mijn vriendin is halverwege de zestig, in de communistische DDR geboren, en normaal gesproken levert ze bij dit soort wandelingen vlammende kritiek op de regering. Maar door het coronavirus telt ze haar zegeningen. Ze zou Angela Merkel niet willen inruilen, zegt ze, en het Duitse zorgsysteem evenmin.

Je hebt 13% van dit artikel gelezen
63 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Jacob

  Het geheim dat Duitsland het zo goed doet? Simpel: Daar zitten geen Vlamingen die het beleid te bepalen.

 • chris delanghe

  Ge moet eens kijken welke landen nog beter hebben gescoord. Buiten Europa wel te verstaan. We hebben Europa voor niks van doen, en zij doen er ook niks mee.

 • chris Tophe

  misschien gaan die ginder niet naar hun 2de verblijf, want hier is het het afgelopen weekend MASSAAL het geval geweest. En niemand die er gecontroleerd is volgens mij.

 • Bernd Vaes

  Waarom doet dat land het zo goed? Mogelijk omdat er geen social distancing heerst. Dat begrip is de Duitsers een onding, een relict uit een oerwoudtaal. Sociale afstand, ja, dat wordt in Duitsland gerespecteerd.

 • Ronny Biesen

  Politiek is Belgie een warboel. Geen leiding en iedereen voor zijn eigen. In Duitsland lees je al die kommentaren niet in de kranten. En je moet toegeven dat je in Belgie geen kaliber van Merkel vinden zal. Bovendien willen wij ook niet leren van de beste, neen, wij kunnen alles beter. Of tenminste dat denken onze politici.