Exclusief voor abonnees

ANALYSE. Als het Westen geen leiderschap toont, vult China vacuüm

Archiefbeeld. De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping.
REUTERS Archiefbeeld. De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping.
Tegen de tijd dat de pandemie is uitgeraasd, kan het internationale systeem blijvend zijn veranderd. Nu het Westen geen leiderschap toont, ziet China kansen het gat te vullen.

Je hebt 2% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis43 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • André Van Laethem

  Beter de eu opdoeken. Het heeft geen enkele basis en ook geen reden tot bestaan.

 • yves hollanders

  Een paar maanden terug stond er overal in Europa om geen spullen uit China&co te kopen wegens inferieure kwaliteit ,niet volgens de richtlijnen geproduceerd en vol gifstoffen. Nu breekt er hier een Chinees virus uit zodat hier alles toe moet en we alles terug bij hun webshops gaan bestellen.Als extra produceren ze zelf massa’s mondmaskers en zodoende gaan we nu hun brol materiaal zelfs gebruiken voor medische toepassingen. Met alle Chineze maar ni met den deze.

 • Mark Deckers

  @Levi Raes: richting China kijken? Alsof we het zelf niet kunnen. Er moet duidelijk terug meer lokaal geproduceerd worden, dat is duidelijk.

 • Ward Berden

  China gebruikt elk vacuüm en andere opportuniteit om zichzelf meer macht toe te eigenen in deze wereld. We hebben in het verleden gezien waar zoiets toe leidt

 • Etienne Callebout

  De aftercorona economie zal terug een moeten worden van plaatselijke productie vooral voor essentiële producten zodanig dat we terug weer niet afhankelijk worden van grote landen en zelfbedruipend worden .Dit zal het op nieuw uitvinden zijn voor bedrijven met mini winsten en gedaan met het anciën kapitalisme .