Amy (28) deelt foto’s vanop sterfbed om anderen te waarschuwen voor gevaar darmkanker

Facebook
“Ik ben klaar om te gaan. Ik hoop dat het snel gaat.” Dat schreef de Britse Amy Redhead (28) een week geleden op Facebook. Ze postte ook een foto van zichzelf op haar sterfbed. Vier maanden geleden was ze nog een gezonde jonge vrouw. Tot de diagnose kwam dat ze darmkanker had.

Ze had al een tijdje last van buikpijn, maar het was pas toen ze zelf een knobbeltje voelde ter hoogte van haar maag dat er foto’s werden genomen ook te kijken wat er aan de hand was. Toen ze 11 jaar was hadden dokters vastgesteld dat ze aan de ziekte van Crohn leed, een chronische ontsteking van de darmen. En ze hadden haar gewaarschuwd dat ze een hoger risico had op darmkanker.

Fitness

“Amy was in goede gezondheid en ging regelmatig naar de fitness tot enkele weken voor de diagnose”, vertelt haar zus Emily (22). “We weten niet of ze eerst dacht dat het gewoon haar darmaandoening was die weer opspeelde.” De testresultaten waren echter onverbiddelijk: ze had een agressieve vorm van darmkanker en die bleek al uitgezaaid naar haar lever. Ze kreeg bovendien te horen dat ze terminaal was. (lees hieronder verder)

Facebook

De jonge vrouw uit Catshill kon wel nog chemotherapie krijgen om haar leven te verlengen, maar dat weigerde ze omdat ze zich in haar laatste weken nog zo goed wilde voelen als maar mogelijk was. Zelfs als dat zou betekenen dat ze dan minder lang zou leven. Ze besloot ook om haar strijd vast te leggen op sociale media - met foto’s en video’s - en dat om andere te waarschuwen voor de gevaren van darmkanker. Intussen is dat echter niet meer mogelijk.

Op 27 januari postte ze op Facebook dat ze graag nog een laatste video had opgenomen, maar dat ze er mentaal de kracht niet meer voor had. “Een week geleden is de pijn in mijn darmen zo erg geworden dat ik niet meer kon rechtstaan en lopen”, schrijft ze. “Ik lig op geen enkele manier nog comfortabel en ik moet nu de klok rond pijnstillers nemen. Dit kan je niet meer vechten noemen. Dit kan je niet meer léven noemen. Dit is bestáán. En het is vreugdeloos.” (lees hieronder verder)

Amy deelde deze foto van zichzelf op haar sterfbed, terwijl iemand haar een pedicure geeft.
Facebook Amy deelde deze foto van zichzelf op haar sterfbed, terwijl iemand haar een pedicure geeft.

“Ik ben mijn bed nu al 48 uur niet meer uit geweest en heb beslist om alle medicatie stop te zetten, op de pijnstilling na”, gaat ze verder. “In de hoop dat het dan vlugger gaat. De jongste vier maanden heb ik nog alles uit het leven gehaald wat ik kon, maar nu ben ik klaar om te gaan. Met zo veel mogelijk zelfbeschikking en waardigheid. Ik hoop dat het snel gaat. Geen enkele moeder verdient het om haar dochter te horen zeggen dat ze liever dood was of elke dag onvoorstelbare pijn te zien lijden. Ik wil voor haar en mijn zus evenzeer als voor mij dat het lijden zo snel mogelijk stopt. Het is een troost dat ik nog zo veel mensen heb kunnen inspireren met mijn boodschap.”

Pijnstillers

Twee dagen later liet ze weten dat ze naar een palliatieve afdeling was gebracht. Daar brengt ze de meeste tijd slapend door of versuft door de pijnstillers. Praten is zo goed als onmogelijk, omdat ze het moeilijk heeft met ademhalen. Maar haar familie zet haar sensibiliseringswerk intussen verder. “Nu ze het zelf niet meer kan, doen wij het voor haar”, aldus zus Emily. (lees hieronder verder)

Amy Redhead.
Facebook Amy Redhead.

“Ook wij hebben de foto’s uit het ziekenhuis gedeeld om het effect te tonen dat darmkanker op het lichaam kan hebben. Wees altijd alert op ongewone dingen aan je lichaam. En als je de ziekte van Crohn hebt, sla dan zeker geen controle over. Laat een ongewone pijn meteen checken, want het kan je leven redden. We zijn trots op hoe Amy de jongste maanden heeft gevochten. Ze is zo dapper geweest, maar heeft ons gezegd dat ze nu wil sterven zodat de pijn ophoudt.”

Amy heeft ook zelf haar begrafenis uitgetekend en een doos gemaakt met herinneringen voor als ze er niet meer zal zijn. Daar kan haar familie later troost in vinden.    

Emily Redhead en haar vriend. Zij wil het werk van haar zus verderzetten.
Facebook Emily Redhead en haar vriend. Zij wil het werk van haar zus verderzetten.11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Remi Verbeke

  Vergeynst Hilda hier heb je deels een punt, doch je kan veel meer doen, en Thierry, dit kan in de genen zitten, doch men kan altijd ervoor zorgen om het immuunsysteem terug in balans te brengen waardoor het lichaam zelf de strijd op natuurlijke wijze kan aangaan naar betere levenskwaliteiten en genezing.

 • Cindy Van de Velde

  Vergeynst Hildebrand, verstand krijg je ook met oefenen... Het eerste wat je te horen krijgt is dat er geen richtlijnen zijn qua voeding, en neem van mij aan, met deze ziekte kan je niet al te veel eten of drinken! Ik leef zelf al twintig jaar met deze ziekte...

 • Remi Verbeke

  Erg dat je nooit mag schrijven in de media wat mensen kan redden van darmkanker, colitis ulcerosa en zoveel meer, gewoon met een paardebril op de mainstream volgen, afzien en sterven, terwijl het zo gemakkelijk anders kan, wat een dwaze gemanipuleerde wereld.....

 • Remi Verbeke

  Het begon op jeugdige leeftijd met de ziekte van Crohn die jammer voor deze nog zo jonge dame een agressieve darmkanker heeft veroorzaakt. Doch wat ik zo jammer vind in dit leven, mij er erg aan erger is dat deze ziekte alsook veel gelijkaardige ziektes praktisch probleemloos zijn te genezen maar dit door de farmaceutische industrie en zelfs de politiek word tegengehouden... bewust of onbewust....erg is dit en dit in 2018 ?

 • philippe decock

  Er word zoveel verzwegen over wat de mens het milieu aandoet. Ook de gevolgen van kernongevallen zijn erger dan men ons doet geloven.