Amsterdamse Wallen verdwijnen

Amsterdam haalt de bezem door de Wallen. Op bekende locaties als het Oude Kerksplein, maar ook het Singel en de Spuistraat, doven binnen nu en tien jaar de rode lichten. Volgens Els Iping, voorzitter van het stadsdeel Centrum, moeten alle raamprostituees in het stadshart verdwijnen, op twee plekken na. Alleen in de directe omgeving van de Oude Nieuwstraat en de Oudezijds Achterburgwal blijft betaalde seks onder nieuwe en strikte voorwaarden van de gemeente toegestaan.

Vrouwenhandel
"Het romantische beeld van de Wallen is achterhaald. Daarom zien wij ons als gemeente gedwongen om in te grijpen", zegt burgemeester Job Cohen. Met sluiting van de ramen wil Amsterdam vooral vrouwenhandel en het witwassen van criminele winsten tegengaan. Cohen benadrukt dat de hoofdstad de prostitutie niet wil afschaffen. "Wel gaan we het aantal raambordelen, coffeeshops en laagwaardige horeca sterk verminderen." Deze panden moeten plaatsmaken voor de (meer) creatieve sector zoals modewinkels- en ateliers, woningen en chique cafés, restaurants en hotels.

Zege voor toeristen
Volgens wethouder Lodewijk Asscher (Economische Zaken) wil het stadsbestuur "het stadshart terugveroveren en teruggeven aan de Amsterdammers". Hij is niet bang dat toeristen zullen wegblijven. Het is voor hen juist een zegen dat de 'bralbritten' hun lusten elders moeten gaan botvieren. Met zeven middeleeuwse kerken heeft het oudste deel van Amsterdam juist veel te bieden aan cultuurtoeristen. Om het gebied te saneren, wil de stad het bedrijfsleven uitnodigen er te investeren. Zo gaat de stad samen met Chinese ondernemers Chinatown verder ontwikkelen.

Ondergrondse prostitutie
Asscher, die al langer zijn zinnen op de Wallen heeft gezet, benadrukt dat het een project van lange adem is. Burgemeester Cohen sluit niet uit dat een deel van de prostitutie "ondergronds" zal gaan. Hij kondigt daarom aan dat de politie daar harder tegen gaat optreden. De burgemeester is er echter ook van overtuigd dat door het verminderen van het aanbod aan hoeren ook de vraag naar betaalde seks vermindert.

Rode Loper
Om de rest van het centrum aantrekkelijker te maken, wil de gemeente verder de zogeheten 'rode loper', vanaf het Centraal Station tot aan de Dam en het Rokin, grondig aanpakken. Deze route is al jarenlang een zorgenkindje voor Amsterdam. Ook moet over twee jaar een aantal opvangplaatsen voor drugsverslaafden dicht. Bovendien bekijkt de stad op dit moment opnieuw welke bordelen en cafés banden hebben met de onderwereld. (belga/gb)