Amsterdam onderzoekt of het aantrekkingskracht cannabis op toeristen moet verkleinen

Een coffeeshop in de Damstraat in Amsterdam.
WFA Een coffeeshop in de Damstraat in Amsterdam.
De stad Amsterdam gaat bekijken of het minder toegankelijk maken van zaken zoals coffeeshops en prostitutie in Amsterdam invloed heeft op het gedrag van buitenlandse toeristen. Mogelijk komen er dan minder van hen naar gebieden zoals de Wallen en het Singelgebied en neemt de overlast daar dan af.

Uit een ondervraging van ruim 1100 buitenlandse toeristen van 18 tot 35 jaar in deze hotspots lijken dergelijke maatregelen succes te kunnen hebben. Van de ondervraagden zei 65 procent cannabis te gebruiken. 44 procent van de ondervraagden zei niet meer (11 procent) of minder vaak (34 procent) naar Amsterdam te komen als er een verbod op toegang tot een coffeeshop zou gelden.

Van de ondervraagden zei 32 procent nooit meer naar de Wallen te gaan als er entreegeld zou worden gevraagd. 44 procent zou er dan minder vaak komen.

De onderzoeksresultaten worden meegenomen in het project Aanpak Binnenstad, waar ook een “verkenning” is opgenomen naar dit soort maatregelen, schrijft burgemeester Femke Halsema vrijdag.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hans Oomen

  Straks het zelfde verhaal als Venetië eerst willen ze je weghouden tot de inkomsten dalen en dan ben je maar al te welkom om je geld daar op te doen . En al geen zin meer om naar Amsterdam te gaan als ik er hier zo lees .

 • ingrid grieten

  Die burgemeester is van Groen-Links en zij maakt er een grote puinhoop van. Vele amsterdammers zien haar liever gaan dan komen. Ze kronkelt steeds rond de problemen zonder er ook maar eentje op te lossen.

 • Walter Decock

  Hebben ze daar eindelijk door dat drugs vuiligheid is en alleen zorgt voor onnoemelijk veel problemen en misdaad. Het zogezegd verlies aan inkomsten waar sommige commentaren over schrijven zal gecompenseerd worden door normale toeristen die nu wegblijven.

 • michel van dam

  Als ze dat ook nog verbieden, komen er helemaal geen toeristen meer!

 • Peter Janssens

  Moeten ze zeker doen , wel minder geld in de kassa.