Amnesty: zes burgers, onder wie drie kinderen, omgekomen bij luchtaanval met Amerikaanse bom in Jemen

Een 26-jarige vrouw die door een kogel geraakt werd in haar been, probeert met een hulpstuk weer te lopen in een vluchtelingenkamp in Jemen.
REUTERS Een 26-jarige vrouw die door een kogel geraakt werd in haar been, probeert met een hulpstuk weer te lopen in een vluchtelingenkamp in Jemen.
De Saudisch-Emiratische coalitie heeft op 28 juni bij een luchtaanval in Jemen precisiemunitie gebruikt die vervaardigd werd in de Verenigde Staten. Die lasergeleide bom viel op een woning in de Ta'izz-regio, en kostte het leven aan zes burgers, onder wie drie kinderen. Dat meldt Amnesty International vandaag.

Volgens Amnesty is het gebruik van de bom, die door het Amerikaanse Raytheon geproduceerd wordt, opnieuw een bewijs dat de VS wapens leveren die door de coalitie gebruikt worden bij aanvallen in Jemen en waarbij het internationaal humanitair recht niet gerespecteerd wordt.

"Ondanks de hoop bewijzen dat de Saudisch-Emiratische coalitie herhaaldelijk ernstige inbreuken op het internationaal recht maakt, blijven de VS en andere landen die wapens leveren zoals het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk onbewogen door het leed en de chaos die hun wapens veroorzaken bij de bevolking", zegt Rasha Mohamed, Jemen-onderzoeker van Amnesty International.

Huis drie maal gebombardeerd

Bij de luchtaanval kwamen zes burgers, onder wie drie kinderen, om het leven. Zo'n vijftien minuten na de eerste bom voerde een tweede piloot nog een luchtaanval uit en vijf dagen later werd het huis nogmaals gebombardeerd. Volgens getuigen waren er geen operationele militaire doelwitten in de buurt op het moment van de aanval.

Sinds de start van het conflict in maart 2015, onderzocht Amnesty tientallen luchtaanvallen waarbij meermaals restanten van Amerikaanse munitie geïdentificeerd konden worden. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Biesen

  Hop, de miserie begint. De Amerikanen moeien zich weer. Niet te geloven.

 • DIRK RASSCHAERT

  De VS nu ook verantwoordelijk?

 • Ludwig Engels

  Hoeveel onschuldigen bij 9/11 Brussels Airport Parijs Nog even doorgaan ?

 • Jose Van Hauwaert

  Raar dat AI geen raketten gaat controleren die in Israël en Saudi Arabië, zijn neergekomen, of de bommen en granaten die in Irak of Syrië ontploffen, of de bommen in Brussel, Madrid, Londen, Parijs ea plaatsen. AI gaat enkel plaatsen "onderzoeken" waar moslims sterven of gedood worden, maar waar Christenen en niet moslims uitgemoord worden, veel meer dan moslims zelfs daar is geen AI interesse voor, raar nietwaar