Amnesty vraagt China onafhankelijk VN-onderzoek in Tibet

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft de Chinese autoriteiten vandaag opgeroepen toe te laten dat de Verenigde Naties een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de manifestaties in Tibet. Ook vraagt Amnesty China om de grootste terughoudendheid.

Overtreding mensenrechten
"De Chinese autoriteiten moeten een onafhankelijk onderzoek van de VN toelaten naar de gebeurtenissen van de voorbije week in Tibet, in het bijzonder in het licht van de blokkering van de regio de voorbije dagen en van de overtredingen van de mensenrechten die daar zijn vastgesteld op lange termijn", meldt Amnesty in een communiqué.

Terughoudendheid
Ook roept Amnesty China op "blijk te geven van terughoudendheid in zijn reactie op de manifestaties die worden voortgezet, verantwoording af te leggen over alle gevangenen in Lhasa en in de rest van Tibet die opgepakt werden tijdens de repressie op de manifestaties vorige week, en alle opgesloten mensen die hun mening vreedzaam uitdrukten, vrij te laten".

Onduidelijkheid over aantal slachtoffers
Volgens een officiële Chinese bron kwamen bij de anti-Chinese betogingen minstens tien mensen om het leven. Volgens de Tibetaanse regering in ballingschap stierven een 30-tal mensen. (belga/eb)