Amnesty-voorzitter in Turkije dan toch niet vrijgelaten

Taner Kiliç, de Turkse directeur van Amnesty International.
Amnesty International Taner Kiliç, de Turkse directeur van Amnesty International.
De vrijlating van de voorzitter van Amnesty International (AI) in Turkije, de advocaat Taner Kiliç, is op het laatste moment niet doorgegaan. Kiliç zou de gevangenis van Izmir verlaten, nadat de rechter woensdag zijn voorwaardelijke vrijlating had bevolen. Maar de politie heeft hem bij de gevangenis opgehaald en opgesloten in een politiecel in de stad op basis van een aanhoudingsbevel. Kiliç' vrouw en dochter wachtten tevergeefs op hem, meldt AI vandaag.

Sommige Turkse media melden dat een officier van justitie bezwaar tegen zijn vrijlating heeft gemaakt. Die zou zich tot een andere rechtbank hebben gewend om de vrijlating terug te draaien. Andere media meldden dat Kiliç opnieuw is aangehouden op basis van een nieuwe aanklacht. Hij wordt morgen naar verluidt voorgeleid in de regio Izmir.

Kiliç zit al sinds juni vorig jaar in voorarrest, op verdenking van terroristische activiteiten die verband houden met de couppoging in 2016. De Turkse president Erdogan heeft de jacht geopend op mogelijke aanhangers van de geestelijke Fethullah Gülen, die volgens hem achter de couppoging zit. Gülen, die in de VS woont, is al heel lang een politieke rivaal van Erdogan. Eerder waren veel magistraten op de hand van Gülen, maar na zuiveringen heeft de rechterlijke macht een heksenjacht geopend op vermeende Gülen-aanhangers.

Kiliç is vastgezet omdat hij een app op zijn telefoon zou hebben gezet die ook door Gülen-aanhangers is gebruikt. Volgens AI heeft hij zelfs dat niet gedaan. De mensenrechtenorganisatie startte een petitie voor de vrijlating die volgens Amnesty zelf door meer dan een miljoen mensen wereldwijd is getekend.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • maud hallett

    Verwonderd mij niet in het land van een dictator