Amnesty: “Turkije deporteerde Syriërs naar oorlogsgebied”

Syrische vluchtelingen wachten op brood in Akcakale, een stad in het zuidoosten van Turkije.
AP Syrische vluchtelingen wachten op brood in Akcakale, een stad in het zuidoosten van Turkije.
In de maanden voor de militaire inval in het noordoosten van Syrië heeft Turkije vluchtelingen gedeporteerd naar oorlogsgebied in Syrië. Mogelijk gaat het over honderden mensen. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een nieuw onderzoek.

Amnesty tekende getuigenissen van verschillende vluchtelingen op. Ze beschreven hoe de Turkse politie hen sloeg of bedreigde, zodat ze documenten ondertekenden waarin ze verklaren vrijwillig naar Syrië te willen terugkeren. Maar in de realiteit dwong Turkije volgens Amnesty hen om terug te keren naar oorlogsgebied, waardoor ze hun leven in gevaar brachten. Dat is volgens AI illegaal omdat het risico bestaat dat ze er het slachtoffer worden van ernstige mensenrechtenschendingen.

"Turkije beweert dat Syrische vluchtelingen zelf kiezen om terug te keren naar de conflictzone. Dit is manifest onwaar. Ons onderzoek toont aan dat mensen worden voorgelogen of gedwongen om terug te keren", zegt Anna Shea, asielexpert bij de ngo, in een persbericht.

“Erkenning voor opvang van miljoenen vluchtelingen”

"De afgelopen acht jaar heeft Turkije meer dan 3,6 miljoen vluchtelingen ontvangen. Het land verdient daarvoor erkenning, maar mag zijn gulheid nu niet als excuus gebruiken om zowel nationale als internationale wetgeving te schenden door mensen terug te sturen naar een actieve oorlogszone."
Amnesty schat dat het de afgelopen maanden "mogelijk over honderden mensen gaat". "De Turkse autoriteiten beweren dat in totaal 315.000 mensen vrijwillig terug naar Syrië vertrokken zijn.”

Amnesty is ook ongerust over de deal die Turkije en Rusland inmiddels sloten omdat er opnieuw sprake is van een veilige en vrijwillige terugkeer, naar een te creëren veilige zone. "Nu lopen nog eens miljoenen andere Syrische vluchtelingen gevaar om teruggestuurd te worden", besluit Shea.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • cracco raymond

  als het veilig is is terugkeer normaal.

 • Francinne Declerque

  Ook de ngo amnesty doet tegenwoordig meer kwaad dan wat anders, turkije doet nu eens iets goed, gaat amnesty zeuren. De oorlogszone is er niet meer, oorlog is voorbij, er is geen enkele reden voor de vluxhtelingen om niet terug te keren, ook uit europa zouden terug op weg naar hun thuisland moeten geholpen worden. Het is goed geweest, ons vatje solidariteit is leeggeschraapt tot op de bodem.

 • Danny Willems

  Dit zou mij niet verwonderen! Erdogan is tot alles in staat!

 • Jan Verstrepen

  Turkije en Syrië zijn soevereine landen die over hun eigen lot beslissen en waar wij niets mee te maken hebben en zeker niet het OCMW gaan spelen ginder. Hun landen, hun problemen ons land onze problemen.