Amnesty: leger Myanmar begaat oorlogsmisdaden in Rakhine

Tien Rohingya-mannen moeten met hun handen achter hun rug vastgebonden knielen voor Myanmarese veiligheidskrachten in het dorpje Inn Din in de staat Rakhine. Archiefbeeld uit 2017.
REUTERS Tien Rohingya-mannen moeten met hun handen achter hun rug vastgebonden knielen voor Myanmarese veiligheidskrachten in het dorpje Inn Din in de staat Rakhine. Archiefbeeld uit 2017.
Sinds januari 2019 heeft het Myanmarese leger burgers verwond en gedood bij willekeurige aanvallen, en het leger maakte zich verder schuldig aan buitengerechtelijke executies, willekeurige arrestaties, foltering en andere mishandelingen en gedwongen verdwijningen. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van Amnesty International in de staat Rakhine.

Omdat de militaire operatie van het leger nog aan de gang is, is het mogelijk dat nog meer misdaden worden gepleegd. "Minder dan twee jaar nadat de wereld met verontwaardiging heeft gereageerd op de massale wreedheden die werden begaan tegen de Rohingya-bevolking, maakt het leger van Myanmar zich opnieuw schuldig aan misdaden tegen etnische groepen in Rakhine", zegt Nicholas Bequelin, regionaal directeur voor Oost- en Zuid-Oost-Azië van Amnesty International. 

lees verder onder de kaart:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De rebellengroep Arakan Army (AA) uit Rakhine had op 4 januari aanvallen uitgevoerd op politieposten waardoor 13 agenten om het leven kwamen. Daarop heeft de Myanmarese regering gereageerd met een bevel aan het leger om de AA te "verpletteren" met militaire acties. "De militaire operaties in Rakhine tonen een roekeloos en onverantwoordelijk leger dat burgers terroriseert en doelbewust schendingen van de mensenrechten pleegt", aldus Bequelin.

Toegang tot conflictzones geblokkeerd

Hoewel sinds de laatste uitbarsting van geweld meer dan 30.000 mensen zijn ontheemd, hebben de Myanmarese autoriteiten de humanitaire toegang tot de conflictzones geblokkeerd. "Burgers in Rakhine betalen de zwaarste prijs voor de militaire aanvallen en de gevolgen ervan, maar de regering kiest ervoor om te blijven zwijgen over deze uit de hand lopende crisis", besluit Bequelin.

Amnesty International pleit in het rapport voor meer internationale druk op de regering in Myanmar, onder meer van de VN-Veiligheidsraad, die werd opgericht "om precies op dergelijke situaties te reageren".
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Steyaert

  Amnesty International moet dit hier niet op onze boterham komen smeren, ze moeten van hun tetter gaan maken in het betrokken gebied. Of .... bang dat ze binnen de kortste tijd hun commentaar op de eeuwige jachtvelden mogen gaan spuien?

 • Valentino Fabionara

  En de wereld kijkt er naar natuurlijk en doet niets... Waarom?? Alleen omdat het moslims zijn en dat terwijl extreemrechts overal terwereld toeneemt tegen de moslims!

 • Jose Van Hauwaert

  Tja. Zoals het artikel zegt, de Rohingya voeren eerst aanvallen uit, doden meerder militairen. Maar dit was niet de enige aanval, deze aamvallen zijn al jaren gaande. De lokale dorpen worden aangevallen, vrouwen en meisjes meegenomen, mannen gedood. Dat dan de druppel te veel komt en men besluit het probleem met met dit terrorisme aan te pakken, kan men enkel aan de Rohingya toeschrijven. Ben je gast, gedraag je dan zo maar ga niet moorden stelen en de gastgever aanvallen. Ik was daar dus...

 • stefan crama

  Het zijn wel degelijk de Rohinga die begonnen zijn met aanslagen voor een onafhankelijke islamitische staat waarop de regering keihard teruggeslagen hebben. Zelfde situatie in Thailand en Filipijnen. Steeds die godsdienst.

 • Rory Dull

  Niets nieuws dan....etnisch religieus conflict (moslim vs heersende boedisme)