Amnesty klaagt situatie van vluchtelingen en migranten in Libische detentiekampen aan: "Europa medeplichtig aan misbruik"

Vrouwen huilen in een vluchtelingenkamp vlak buiten Tripoli. Archieffoto.
EPA Vrouwen huilen in een vluchtelingenkamp vlak buiten Tripoli. Archieffoto.
Amnesty International trekt opnieuw aan de alarmbel over de situatie van vluchtelingen en migranten in Libische detentiekampen. De ngo hekelt daarbij "een beschamend Europees beleid". De Europese overheden zijn "medeplichtig aan de misbruiken" in de detentiekampen omdat ze de Libische autoriteiten en kustwacht steunen bij het onderscheppen op zee, zo luidt de beschuldiging.

Het Europees beleid veroorzaakt volgens Amnesty International (AI) een toename van de detentie van vluchtelingen en migranten. Omdat meer mensen onderschept worden op zee, werden volgens AI de voorbije twee maanden alleen minstens 2.600 vluchtelingen en migranten overgebracht naar de detentiecentra. Daar "leven ze in verschrikkelijke omstandigheden, en worden ze blootgesteld aan foltering en afpersing".

"De EU weigert onder ogen te zien welk lijden veroorzaakt wordt door het roekeloos uitbesteden van grenscontrole aan Libië"

Misbruik en foltering

Europa, en Italië in het bijzonder, bieden actieve steun aan Libië om mensen te onderscheppen op zee, zegt AI. "De EU weigert onder ogen te zien welk lijden veroorzaakt wordt door het roekeloos uitbesteden van grenscontrole aan Libië", zegt Heba Morayef, directeur voor Afrika en het Midden-Oosten. De detentiecentra waar de vluchtelingen en migranten terechtkomen, zijn "berucht zijn voor misbruiken en foltering". "Niemand zou teruggestuurd mogen worden naar Libië."
Volgens AI zijn er momenteel minstens 7.000 mensen in de Libische detentiecentra. Een scherpe toename sinds maart, klinkt het, toen er volgens de Libische autoriteiten nog 4.400 vluchtelingen en migranten gevangen werden gehouden.

Kinderen spelen op een tent in een vluchtelingenkamp in Libië. Archieffoto.
REUTERS Kinderen spelen op een tent in een vluchtelingenkamp in Libië. Archieffoto.

Sluiten van Libische detentiecentra

Amnesty vraagt dat Europa aandringt op het sluiten van detentiecentra, vluchtelingen hervestigt in Europa, en de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) toelaat om hulp te bieden aan alle vluchtelingen in Libië. De mensenrechtenorganisatie kaartte de hele situatie eind vorig jaar al aan in een rapport. Ook de ngo Oxfam gaf Europa een veeg uit de pan omwille van steun aan de Libische kustwacht.

Vorige week meldden advocaten en activisten dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) zich zal buigen over de Italiaanse en Europese steun voor de Libische kustwacht.
47 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eddy van Dorst

  IDIOTEN instelling hopenlijk nemen ze jullie graaisubsidies af.

 • Erwin Borloo

  Dan moet amnesty Libie maar aanpakken, altijd hetzelfde , Europa moet iedereen maar opvangen. En hervestigen dan nog, dat is de illegale migrantenstroom aanmoedigen. Wat als er in Europa ook gefolterd wordt? Worden we daan ook gerust gelaten?

 • Albert Hendrix

  Waarom is Europa schuldig .Het is juist door zo'n pamperorganisaties dat de vluchtelingen blijven toestromen.Dat amnesty en de rest het is gaat uitleggen dat Europa vol zit .Wij moeten heel de wereld niet helpen en binnenhalen het enigste dat we daar mee bereiken is dat Europa daardoor ook in de knoei geraakt .En welk werelddeel gaat ons dan helpen.Niemand want wij hebben het ons zelf aangedaan

 • walter boelen

  snap het niet goed het zijn toch afrikanen in Afrika en die ook in Afrika horen te blijven waar is het probleem

 • Joske Martens

  Amnesty is verantwoordelijk voor een deel van de CO2 uitstoot door hun nutteloze vliegtuigreiskes en bootreizen de twee meest vervuilende vervoermiddelen.