Amnesty International wil vrijspraak voor ex-directeur en 10 andere mensenrechtenactivisten in Turkije

Taner Kiliç, de voormalige Turkse directeur van Amnesty International.
Amnesty International Taner Kiliç, de voormalige Turkse directeur van Amnesty International.
In Istanboel hervat morgen het proces tegen de erevoorzitter van Amnesty Turkije, de voormalige directeur van de mensenrechtenorganisatie en negen andere mensenrechtenverdedigers. Amnesty International vraagt de vrijspraak en stelt dat de aanklachten tegen hen absurd zijn. Een internationale delegatie van de organisatie zal de zitting bijwonen.

"Taner Kiliç, de erevoorzitter van Amnesty Turkije, en Idil Eser, de intussen voormalige directeur van Amnesty Turkije en negen andere mensenrechtenverdedigers staan terecht voor 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. De aantijgingen zijn ongegrond", klinkt het vandaag in een persbericht.

"Er is geen enkel geloofwaardig bewijs om de absurde beschuldigingen hard te maken", zegt Kumi Naidoo, de secretaris-generaal van Amnesty International. "Het is hoog tijd dat er een einde komt aan deze juridische schijnvertoning. Deze mannen en vrouwen hebben hun leven gewijd aan het verdedigen van de rechten van anderen.”

Volgens Naidoo zaten ze in totaal al meer dan drie jaar in de cel. "Niks kan deze tijd terug brengen, maar de rechtbank moet hen nu wel eindelijk de vrijspraak gunnen."

Taner Kiliç werd in juni 2017 gearresteerd. Hij spendeerde meer dan veertien maanden achter de tralies. In augustus van dit jaar werd hij vrijgelaten op borg. 

De zogenaamde ‘Istanbul 10’, tien mensenrechtenverdedigers waaronder Idil Eser, werden in juli 2017 gearresteerd tijdens een workshop. Acht van hen zaten bijna vier maanden in de cel en kwamen op borg vrij in oktober 2017.

De elf staan volgens Kumi Naidoo symbool "voor de huidige meedogenloze repressie in Turkije".
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • alain schils

    Amnesty oogst wat het gezaaid heeft. De boel achtereen zetten en dan gaan mekkeren.

  • Donald Borremans

    wat AI wil daar veegt Erdogan vierkant zijn voeten aan !

  • rony stokart

    Tiens, over de politieke gevangenen in Spanje heb ik Amnesty nog niet gehoord...?