Amnesty International: "Turkse samenleving zwaar aangetast door noodtoestand"

De Turkse president Erdogan tijdens een toespraak deze maand.
AFP De Turkse president Erdogan tijdens een toespraak deze maand.
De samenleving in Turkije is zwaar aangetast door de aanhoudende noodtoestand. Dat zegt Amnesty International in haar nieuwe rapport 'Weathering the storm: Defending human rights in Turkey's climate of fear'. Volgens de organisatie ontmantelt de Turkse overheid, onder het mom van de noodtoestand, de maatschappij met massale arrestaties en ontslagen, de uitholling van het gerechtelijk apparaat en het monddood maken van mensenrechtenverdedigers. "Grote delen van de samenleving verkeren in een constante staat van angst."

De noodtoestand werd in Turkije uitgeroepen in juli 2016 als een tijdelijke en buitengewone maatregel in de nasleep van een mislukte poging tot staatsgreep en werd vorige week voor de zevende keer hernieuwd.

Onder de noodtoestand is het recht op vrije meningsuiting, vrijheid, veiligheid en een eerlijk proces zo goed als tot niets herleid, zegt Amnesty. "Antiterreurwetten en verzonnen aanklachten gerelateerd aan de couppoging worden aangewend om vreedzame en legitieme kritische stemmen tot zwijgen te brengen. Prominente journalisten, academici, mensenrechtenverdedigers en andere actoren uit de civiele samenleving worden onderworpen aan willekeurige detenties en vervolgingen. Wanneer ze schuldig bevonden worden na een oneerlijk proces, krijgen ze lange celstraffen."

Volgens Amnesty zijn intussen al meer dan 100.000 mensen strafrechtelijk onderzocht en wachten minstens 50.000 mensen in de gevangenis op hun proces. Meer dan 107.000 bedienden uit de openbare sector zouden zonder omhaal hun ontslag hebben gekregen.

Journalisten en activisten opgesloten

Enkele voorbeelden: In februari kregen de journalisten Nazli Ilicak, Ahmet Altan en Mehmet Altan levenslang zonder recht op beroep omdat ze "de constitutionele orde omver probeerden te werpen", terwijl ze eigenlijk volgens Amnesty niet meer dan journalistiek werk hadden verricht. Ook mensenrechtenadvocaat en columnist Orhan Kemal Cengiz kan levenslang krijgen voor zijn kritische commentaren op sociale media, tijdens voordrachten en in zijn columns.

Dat heeft een grote impact op de maatschappij, zegt de organisatie. "De opsluiting van journalisten en activisten heeft soms de voorpagina's gehaald, maar het is niet evident om de immense impact van de Turkse repressie op de samenleving in ruimere zin te kwantificeren", zegt Gauri van Gulik, Amnesty's directeur voor Europa.

Ngo's permanent stilgelegd of ondergronds

Nog volgens de organisatie zijn de activiteiten van meer dan 1.300 ngo's permanent stilgelegd voor niet nader bepaalde links met terroristische organisaties en moeten holebi-organisaties naar eigen zeggen "ondergronds" werken nu openbare events zoals gay prides en filmfestivals in verschillende steden verboden zijn.

"Buitengewone maatregelen worden hoe langer hoe meer de norm in Turkije", besluit Gauri van Gullik. "De internationale gemeenschap zou de Turkse autoriteiten moeten oproepen om de beperkingen die nu worden opgelegd aan middenveldorganisaties op te heffen. Er moet een einde komen aan het angstklimaat en de onderdrukking van fundamentele vrijheden."
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • André Vermaelen

  Dat klinkt wel heel anders dan wat de turken hier ons willen laten geloven over hun turks paradijs . Ze loven hun land en leider, maar zitten hier om hun dienstplicht en de verdediging van dat land te ontlopen.

 • Lois Verdonk

  Laat ons de turken die hier vegeteren naar ginder sturen om het land te helpen. Als het daar weer in orde is kunnen ze terug komen, na 100 jaar of zo.

 • André Vermaelen

  We kunnen massaal namaakhandtassen kopen om turkije te steunen. Voor de rest maken of hebben ze daar niets.

 • Gino Denil

  Bij ons weten wordt de noodtoestand in Frankrijk niet misbruikt om andersdenkenden, intellectuelen en politieke opposanten uit de weg te ruimen. Wel om islamitische jihadisten op te sporen, hasso Naciye.

 • Luc Triempont

  wat mij ergert is dat de eu en andere regeringen hun ogen sluiten en nog praten met deze potentaat. Ambassades sluiten en geen handel meer met deze dictator en moordenaar.