Amnesty International trekt hoogste eretitel van Aung San Suu Kyi in: “Schaamteloos verraad aan de waarden waarvoor ze eens stond”

Het stilzwijgen van Aung San Suu Kyi over het onrecht tegen de Rohingya is één van de redenen waarom Amnesty haar status als Gewetensambassadeur niet langer kan rechtvaardigen.
EPA Het stilzwijgen van Aung San Suu Kyi over het onrecht tegen de Rohingya is één van de redenen waarom Amnesty haar status als Gewetensambassadeur niet langer kan rechtvaardigen.
Amnesty International heeft Aung San Suu Kyi, de regeringsleider van Myanmar, haar hoogste onderscheiding ontnomen. Reden is dat ze “op schaamteloze wijze verraad heeft gepleegd aan de waarden waarvoor ze eens stond”. “We zijn diep geschokt dat u geen symbool meer bent van hoop, moed, en het opkomen voor de mensenrechten. Amnesty International kan uw status als ontvanger van de ‘Ambassador of Conscience Award’ niet meer rechtvaardigen. En daarom trekken we de award met groot verdriet in,” zo schrijft Amnesty’s secretaris-generaal Kumi Naidoo in een brief aan haar.

Amnesty International kende Aung San Suu Kyi in 2009 de hoogste eretitel van de mensenrechtenorganisatie toe. Zij zat toen nog onder huisarrest vanwege haar strijd voor democratie en mensenrechten. In april 2016 werd ze de facto leider van de burgerregering in Myanmar. Al die tijd is de regering volgens Amnesty betrokken bij het plegen of bestendigen van mensenrechtenschendingen. 

Duizenden doden

Zo sprak Aung San Suu Kyi zich niet uit tegen de zware misbruiken die het leger heeft gepleegd tegen de Rohingya. “Deze bevolkingsgroep gaat in Myanmar al jaren gebukt onder een apartheidssysteem met systematische segregatie en discriminatie. Tijdens een golf van geweld tegen de Rohingya heeft het Myanmarese leger duizenden mensen gedood, meisjes en vrouwen verkracht, jongens en mannen gefolterd en opgesloten, en honderden huizen en dorpen platgebrand. Meer dan 720.000 Rohingya moesten naar Bangladesh vluchten”, zegt Kumi Naidoo.

Naidoo is “teleurgesteld” dat de regeringsleidster exact acht jaar na haar vrijlating uit huisarrest “haar politieke en morele autoriteit nog altijd niet heeft aangewend om op te komen voor mensenrechten, rechtvaardigheid en gelijkheid”. De gruweldaden die het Myanmarese leger pleegt en de toenemende onderdrukking van de vrije meningsuiting laten haar ogenschijnlijk koud, benadrukt Amnesty. “Ze ontkent de ernst en schaal van de gruwel. Er is dus weinig toekomstperspectief voor de honderdduizenden Rohingya in Bangladesh of de honderdduizenden die nog zijn achtergebleven.”

Nobelprijs voor de Vrede

Vorige maand ontnam het Canadese parlement Aung San Suu Kyi al het honorair staatsburgerschap wegens de wrede vervolging van de Rohingya-minderheid. Critici willen dat haar ook de Nobelprijs voor de Vrede wordt ontnomen, maar dat kan niet volgens de regels van het Nobelcomité.
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • André Ducournau

  Rania Desaegher, beseft u wel hoe ontzettend veel Amnesty gedaan heeft voor deze dame? Het is vooral dankzij de steun van Amnesty dat ze het jarenlang heeft volgehouden. Dat heeft ze zelf gezegd. En misschien moet u eens een rapport van Amnesty lezen, het geweld van beide kanten is uitgebreid gedocumenteerd. Feiten hebben ook een plaats. Het is niet omdat u niet akkoord bent met Amnesty dat u leugens moet gaan verkondigen. Maar dat zijn we ondertussen reeds gewoon.

 • Rania Desaegher

  Die van Amnesty komen nog niet aan de voeten van deze dame. Jarenlang had zij huisarrest onder een militaire dictatuur en toch hield ze voet bij stuk voor haar volk. De problemen met de Rohyngia worden weer eenzijdig voorgesteld door Amnesty en bepaalde media. Maar dat zijn we ondertussen reeds gewoon.

 • paul lemmens

  Als een titel ;verleent moet je meer onderzoek doen , ter plaatse gaan en niet de toestand beoordelen van uit een luie stoel in New York .

 • Pol Marcelis

  Om de Nobelprijs van de vrede te krijgen moet je eerst een oorlog ontketenen of beginnen moorden . Daarna zeg je met veel tralala dat ge uw goed hart gaat laten zien en er mee stoppen ... Succes gegarandeerd .

 • Jozef Hendrickx

  Tja ze heeft het niet zo voor moslims net zoals al de andere niet moslims maar het extreem linkse Amnesty is aan de top vergeven van anti blanken en pro moslim personen en dan krijg je zulke acties .