Amnesty International: “Oorlogsmisdaden tijdens het Turkse offensief in Syrië”

Turkse inval in Syrië

Door Turkije gesteunde Syrische hulptroepen in Noord-Syrië.
EPA Door Turkije gesteunde Syrische hulptroepen in Noord-Syrië.
Het Turkse leger en zijn Syrische hulptroepen hebben tijdens het offensief tegen de Koerdische troepen in het noorden van Syrië oorlogsmisdaden gepleegd, waaronder executies zonder enige vorm van proces en moorddadige aanvallen tegen burgers. Dat meldt Amnesty International.

Turkije startte 9 oktober een operatie in het noorden van Syrië om de Volksbeschermingseenheden (YPG), een Koerdische militie, van zijn grenzen te verwijderen. Gisterenavond aanvaardde Turkije het voorstel om zijn offensief vijf dagen te staken, en te beëindigen indien de Koerdische troepen zich tijdens die vijf dagen terugtrekken uit een grensgebied.

“Schandelijke onverschilligheid”

Het offensief veroorzaakte al minstens 72 burgerslachtoffers, stelt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). Volgens Turkije hebben zijn troepen toch alle nodige maatregelen getroffen om burgerslachtoffers te vermijden.

"De Turkse militaire troepen en een coalitie van gewapende groeperingen ondersteund door Turkije hebben echter een schandelijke onverschilligheid voor burgerlevens getoond", betreurt Amnesty International in een persbericht. 

“Bezwarende bewijzen”

Volgens de organisatie zijn er "bezwarende bewijzen voor oorlogsmisdaden", waarvoor de non-profitorganisatie zich onder meer baseert op getuigenissen van 17 mensen. "De verzamelde informatie biedt bezwarende bewijzen van aanvallen zonder onderscheid op woongebieden", verklaart Amnesty.

De Syrische hulptroepen zijn voormalige rebellen die tegen het Syrische regime vochten, en nu gefinancierd en getraind worden door Turkije.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.