Amnesty International heeft nieuwe bewijzen van slachtpartij door Rohingya-groep in Myanmar

Hindoe-vluchtelingen in Bangladesh
AP Hindoe-vluchtelingen in Bangladesh
Een gewapende Rohingya-groep is verantwoordelijk voor minstens één en mogelijk twee slachtpartijen op 99 Hindoe-vrouwen, -mannen en -kinderen in augustus 2017. De groep maakte zich ook schuldig aan andere onwettige moorden en ontvoeringen. Dat blijkt uit nieuwe bewijzen die Amnesty International vandaag onthult, nadat de internationale organisatie ter plaatse een grondig onderzoek uitvoerde in de staat Rakhine.


Amnesty baseert haar bevindingen op tientallen interviews die afgenomen werden in Rakhine en vlak over de grens in Bangladesh, maar ook op fotografisch bewijsmateriaal dat geanalyseerd werd door forensische pathologen.


"Uit de informatie blijkt hoe strijders van de 'Arakan Rohingya Salvation Army' (ARSA) met hun aanvallen immens veel angst gezaaid hebben onder de Hindoes en andere etnische minderheden", zegt Tirana Hassan, crisisdirecteur van de mensenrechtenorganisatie. "Ons meest recent onderzoek werpt een licht op de weinig gerapporteerde mensenrechtenschendingen die onlangs door ARSA in het noorden van Rakhine gepleegd werden."


"De acties van ARSA zijn extreem wreed en hebben een onuitwisbare indruk nagelaten bij de overlevenden die we gesproken hebben. Deze gruweldaden mogen, net zoals de misdaden tegen de mensheid gepleegd door de Myanmarese veiligheidstroepen, niet ongestraft blijven", benadrukt Hassan.


De Rohingya-moslims zijn een minderheid in Myanmar. Sinds augustus 2017 zijn bijna 700.000 leden van de Rohingya naar buurland Bangladesh gevlucht voor het militair geweld in het overwegend boeddhistische Myanmar. Volgens de Verenigde Naties leven ze sindsdien in erbarmelijke omstandigheden in Bengalese vluchtelingenkampen.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jonathan Wouters

  Slaap verder Jean.

 • Rania Desaegher

  Eindelijk wordt hier ook eens een andere kant belicht van de problemen in Myanmar. Voorheen werden die "arme" Rohyngya door de pers enkel enkel als slachtoffers beschouwd.

 • Karel Van Geel

  Amnesy International een van die vele "geloofwaardige onpartijdige" NGO's waar men geen enkel geloof mag aan hechten. De regering van Myanmar doet wat moet om de bevolking te beschermen tegen aanvallen van extreimistische moslims die geen inwoner zijn van dit land en ook geen enkele band hebben met Myanmar. Deze moslimgroep zijn in feite illegalen die zich niet willen aanpassen (waar hebben we dat nog gezien) en enkel land opeisen om een moslimstaat op te richten.

 • Dimitri Mostrey

  De Hindoes worden al 900 jaar aangevallen, verkracht, ontvoerd en vermoord door dezelfde ideologie. De grootste genocide aller tijden. Historici argumenteren dat niet minder dan 230 miljoen Hindoes hun leven verloren. We zijn in de 21ste eeuw en de genocide gaat nog steeds verder.

 • Kathy Gysel

  Rohingya waren dat niet volgens onze politiek correcte media die o zo brave moslims die als minderheid werden verplicht het land te verlaten op straf van vervolgd, en uitgemoord te worden???