Amnesty haalt uit naar Mexico na overlijden 10-jarig migrantenmeisje

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International haalt uit naar de Mexicaanse overheid, na de dood van een migrantenmeisje (10) in hechtenis in Mexico. Het is een "afschuwelijke tragedie", parallel aan wat gebeurt in de Verenigde Staten, aldus de ngo.

Het tienjarige meisje uit Guatemala en haar moeder hadden twintig uur per bus gereisd, toen ze van de staat Chihuahua aan de Amerikaanse grens werden overgebracht naar een migrantencentrum in Mexico-Stad. Het meisje was opgenomen in het ziekenhuis met keelpijn.

Alejandro Encinas, viceminister van Binnenlandse Zaken bevoegd voor mensenrechten, zei later dat hoewel het meisje klaagde over keelpijn, ze overleed aan een hoofdwonde. Ze was gevallen in de slaapzaal waar haar moeder verbleef, aldus de krant Excelsior.

Volgens Amnesty gaat het om het eerste overlijden van een migrantenkind onder de huidige regering. De ngo wil antwoorden van de linkse president Andres Manuel Lopez Obrador.

 De president kwam in december aan de macht en had tijdens zijn campagne beloofd om de mensenrechten van migranten te respecteren. Desalniettemin wordt een steeds groter aantal migranten die op weg zijn naar de VS, opgepakt en gedeporteerd.

Volgens Amnesty-woordvoerster Erika Guevara Rosas laat de regering van Lopez Obrador "een golf van repressieve maatregelen tegen migranten toe, die leiden tot een achteloze omgang met mensenlevens". "Dit suggereert een alarmerende parallel met het beleid van de regering-Trump", zei ze.

De afgelopen maanden waarschuwden verschillende mensenrechtenorganisaties voor een harder migratiebeleid. In de VS zijn sinds december vier kinderen gestorven die door de immigratieautoriteiten werden vastgehouden.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Freddy Van Kerckhove

    Probeer ze eens wijs te maken dat het niet zo eenvoudig is om zonder hulp te emigreren

  • DIRK JULIUS VANDESSEL

    Schandalig, dergelijke doffe ellende en leed uitbuiten ter steun aan het ideologisch "eigen groot gelijk" . Schaam u , A.I. !

  • Roger Vanopstal

    Uiteraard zijn de ouders verantwoordelijk voor wat er gebeurt met hun kind.